Vlieg naar Sofia

Sofia

Vliegen naar Sofia

  • Gematigd landklimaat
  • 2 uur en 40 minuten
  •  
Boek uw vlucht

Lange tijd werd Bulgarije bestempeld als ‘ambachtelijk’ en ‘ouderwets’, maar die tijd is voorbij. Het land is in rap tempo aan het moderniseren en Sofia neemt daarin het voortouw. Maak kennis met een historische stad in ontwikkeling.

Bezienswaardigheden in Sofia

Sinds mensenheugenis geldt Sofia als een logistiek knooppunt. Het ligt centraal in de Balkan en vervult al eeuwen een brugfunctie tussen Europa en Azië. Nog altijd is het een veelgebruikte uitvalsbasis voor reizen in de regio. Sofia wordt omgeven door bergen, telt circa 1,4 miljoen inwoners en is de hoofdstad van Bulgarije.
Het oudste gebouw van de stad is de Sint-Joriskerk (4e eeuw). Ook de Kerk van Boyana is populair. Mede dankzij puntgave fresco’s uit 1259 staat Boyana op de werelderfgoedlijst van Unesco. In 89 scènes krijg je een goed beeld van de Oost-Europese middeleeuwse schilderkunst. Het meest bekende gebouw van Sofia is de naar Alexander Nevski vernoemde kathedraal.
Nevski was een Russische vorst die in de 13e eeuw strijd leverde met Duitse ridderorden. Een bezoek aan de Banya Bashi-moskee mag ook niet ontbreken. Deze is gebouwd ten tijde van de Ottomaanse overheersing (1576) en inmiddels een van de oudste moskeeën van Europa. Breng ook een bezoekje aan de Sofia Art Gallery. In dit voormalige paleis kun je meer dan 50.000 stukken kunst bewonderen, zoals schilderijen, beelden en fotografische kunst. Wil je nog even shoppen, ga dan langs de Vitosha Boulevard. De grote merken vind je hier terug en de winkels worden afgewisseld met gezelligs bars en restaurants. Daarnaast zie je prachtige panden, zoals die van het Nationaal Paleis van Cultuur.

Nachtleven in Sofia

Sofia is een stad in opkomst. Westerse prijzen zijn in aantocht, maar vooralsnog blijft het prijsniveau een stuk achter. Het uitgaansleven heeft geen inhaalslag nodig; dat is al goed ontwikkeld. Een bezoek aan een thermische of mineraalbron is de ideale afsluiting van een avondje stappen.

Eten en drinken in Sofia

De Bulgaarse keuken is zeker een aanrader. De gerechten hebben invloeden uit de Slavische, Turkse, Griekse en Midden-Oosterse keuken. In Bulgarije staan ze bekend om de rijkelijke salades die ze bij iedere maaltijd serveren. Ook de zuivelproducten zijn favoriet, de Bulgaarse yoghurt is wereldberoemd. Nationale gerechten zijn Tarator, een koude soep met yoghurt en komkommers en Baniysa, een soort gebak. Een paar goede Bulgaarse restaurants vind je in Panchavero en Raiska Gradina. Voor internationaal eten kun je terecht in het stadscentrum, de universiteit en hotels.

Vliegtickets Eindhoven - Sofia

Vanaf Eindhoven Airport vlieg je met Ryanair en Wizzair naar Sofia.