Wat mag niet mee in het vliegtuig?

Je bent je koffers aan het inpakken voor een lekker weekendje weg of een overheerlijke vakantie. Vervolgens sta je met iets in je handen en je denk: mag ik dit wel meenemen in het vliegtuig? Een  begrijpelijke vraag, je wilt natuurlijk niet staande gehouden worden op het vliegveld tijdens de bagagecontrole. Gelukkig zijn hier duidelijke regels voor opgesteld die voor alle luchthavens binnen de Europese Unie gelden. Wij hebben voor jou de belangrijkste bagageregels op een rijtje gezet.

Regels voor vloeistoffen

Vloeistoffen, spuitbussen en gels mogen mee het vliegtuig in, maar hier gelden wel bijzondere voorwaarden voor. Zo mag je vloeistoffen in je handbagage vervoeren in een transparante, hersluitbare plastic tas met een maximale inhoud van 1 liter. De verpakkingen die in deze tas zitten mogen afzonderlijk niet meer dan 100 ml bevatten. Er is slechts één plastic tas per persoon toegestaan.

Bij de bagagecontrole dient de plastic tas apart op de band gelegd te worden zodat deze gescand kan worden. Grotere verpakkingen zijn wel toegestaan mits deze in de koffer worden vervoerd. Babyvoeding en medicatie vormen overigens een uitzondering op de regels omtrent handbagage, evenals de belastingvrije vloeistoffen die op het vliegveld zelf zijn aangeschaft.

Regelgeving voor gevaarlijke voorwerpen

Het klinkt wellicht als een open deur, maar het vervoeren van wapens is uiteraard ten strengste verboden. Dit geldt ook in een bepaalde mate voor objecten die eventueel als wapen kunnen dienen, al zijn de regels hiervoor wat minder streng. Zo kunnen voorwerpen als scharen en kurkentrekkers worden gezien als een potentieel wapen, maar mogen deze wel vervoerd worden in de bagage die wordt ingecheckt. Explosieve en ontvlambare voorwerpen zijn te allen tijde verboden, zoals vuurwerk of verfspuitbussen.

Regels voor alcohol- en tabaksproducten

Ook voor het vervoeren van alcohol en tabak binnen de EU gelden diverse regels. Ten eerste mag dit enkel voor persoonlijk gebruik worden vervoerd, dus niet om te verkopen. Je hoeft hier geen bewijs voor te leveren wanneer je je houdt aan de volgende grenzen:

  • 800 sigaretten
  • 200 sigaren
  • 400 cigarillo’s
  • 1 kilo tabak
  • 10 liter sterke drank
  • 20 liter gedestilleerde drank
  • 90 liter wijn
  • 110 liter bier

 

Wanneer deze grens wordt overschreden moet ter plaatse bewijs geleverd kunnen worden dat je deze items vervoert voor persoonlijk gebruik. Daarnaast moet een bewijs van aankoop getoond worden.

Regels voor producten van dierlijke oorsprong

Gezien binnen de Europese Unie dezelfde strenge veterinaire regels gelden bestaat er geen verbod op het vervoeren van producten van dierlijke oorsprong. Deze vrijstelling geldt ook voor Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, San Marino en Zwitserland. Dergelijke producten kunnen naar en vandaan de Europese Unie enkel worden vervoerd wanneer deze worden voorzien van een officieel document van een veearts. Dit om de verspreiding van ernstige dierziekten tegen te gaan.

Regelgeving voor huisdieren

De hond, kat of fret kan mee op vakantie mits het huisdier een Europees huisdierenpaspoort heeft. Daarnaast moet het dier een elektronische microchip bij zich dragen of een voor 3 juli 2011 aangebrachte leesbare tatoeage hebben van de code die in het paspoort vermeld staat.

LET OP: Het Security personeel van Eindhoven Airport behoudt altijd het recht om artikelen in te nemen.