Wat mag niet in het vliegtuig?

Je bent je koffers aan het inpakken voor een lekker weekendje weg of een overheerlijke vakantie. Vervolgens sta je met iets in je handen en je denk: mag ik dit wel meenemen in het vliegtuig? Een begrijpelijke vraag, je wilt natuurlijk niet staande gehouden worden op het vliegveld tijdens de bagagecontrole. Gelukkig zijn hier duidelijke regels voor opgesteld die voor alle luchthavens binnen de Europese Unie gelden. Daarnaast is het altijd verstandig om de regels bij je luchtvaartmaatschappij te checken. Wij hebben voor jou de belangrijkste bagageregels op een rijtje gezet.

LET OP: Het Security personeel van Eindhoven Airport behoudt altijd het recht om artikelen te weigeren.

Regels voor vloeistoffen

Op Eindhoven Airport wordt de handbagage gecontroleerd met CT-scanners. Deze CT-scanners geven een 3D beeld, waardoor het voor een beveiligingsbeambte makkelijker is om te zien of er zich verboden spullen in de handbagage bevinden. Dit houdt in dat je al je ingepakte spullen in je handbagage mag laten zitten. Je hoeft vloeistoffen en electronica zoals bijvoorbeeld laptops en tablets niet meer uit je bagage te halen.

Als passagier wordt je gecontroleerd met een security scanner. Vooraf word je gevraagd om jassen/ vesten uit te doen. Ook word je gevraagd om spullen uit je broekszakken te halen, je broeksriem af te doen en eventueel je horloge. Je gaat in de security scanner staan en neemt de houding aan zoals in het apparaat wordt afgebeeld.  In enkele seconden scant het apparaat naar voorwerpen die je mogelijk bij je draagt. Mocht het apparaat iets hebben gesignaleerd, dan ontvangt de security medewerker en melding en wordt je mogelijk gefouilleerd. 

Regelgeving voor gevaarlijke voorwerpen

Het klinkt wellicht als een open deur, maar het vervoeren van wapens is uiteraard ten strengste verboden. Dit geldt ook in een bepaalde mate voor objecten die voor wapens kunnen worden aangezien, al zijn de regels hiervoor wat minder streng. Zo kunnen voorwerpen als scharen en kurkentrekkers worden gezien als een potentieel wapen, maar mogen deze wel vervoerd worden in de bagage die wordt ingecheckt. Explosieve en ontvlambare voorwerpen zijn te allen tijde verboden, zoals vuurwerk of verfspuitbussen.

Regels voor alcohol- en tabaksproducten

Ook voor het vervoeren van alcohol en tabak binnen de EU gelden diverse regels. Ten eerste mag dit enkel voor persoonlijk gebruik worden vervoerd, dus niet om te verkopen. Je hoeft hier geen bewijs voor te leveren wanneer je je houdt aan de grenzen van de Douane. 

Wanneer deze grens wordt overschreden moet ter plaatse bewijs geleverd kunnen worden dat je deze items vervoert voor persoonlijk gebruik. Daarnaast moet een bewijs van aankoop getoond worden.

Regels voor producten van dierlijke oorsprong

Gezien binnen de Europese Unie dezelfde strenge veterinaire regels gelden bestaat er geen verbod op het vervoeren van producten van dierlijke oorsprong. Deze vrijstelling geldt ook voor Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, San Marino en Zwitserland. Dergelijke producten kunnen naar en vandaan de Europese Unie enkel worden vervoerd wanneer deze worden voorzien van een officieel document van een veearts. Dit om de verspreiding van ernstige dierziekten tegen te gaan.

Regelgeving voor huisdieren

Wil je je huisdier meenemen op reis, controleer dan altijd of dit mag bij je luchtvaartmaatschappij. Zo zijn bij Ryanair en Wizzair geen huisdieren toegelaten, m.u.v. een blindengeleidehond. De hond, kat of fret kan mee op vakantie mits het huisdier een Europees huisdierenpaspoort heeft. Daarnaast moet het dier een elektronische microchip bij zich dragen of een voor 3 juli 2011 aangebrachte leesbare tatoeage hebben van de code die in het paspoort vermeld staat.

Bijbehorende documenten

  • Extra info

Lijst verboden goederen

Bekijk hier de lijst verboden goederen

Download