Vliegen met kinderen

Vliegen met kinderen kan een behoorlijke uitdaging zijn. Het is nou eenmaal niet makkelijk voor jonge kinderen om urenlang stil te zitten in een krappe vliegtuigstoel. Toch zijn er wel trucjes om de kleintjes zoet te houden op de vlucht!

Maak ze enthousiast over het vliegen

Vertel de kinderen van tevoren al over de wonderen van het vliegen: met enthousiaste kinderen de lucht in gaan, scheelt de helft. Ook tijdens de vlucht, kun je ze enthousiast houden. Wijs op de steeds kleiner wordende huisjes, op de ondergaande zon en geniet van het moment dat je door het wolkendek breekt. Wie regelmatig vliegt, vergeet vaak hoe bijzonder het eigenlijk is, maar een kind zal de hele gebeurtenis totaal anders ervaren.

Bereid voldoende activiteiten voor

Plan je vlucht in blokken van 15 minuten, waarbij je voor ieder blok een nieuwe activiteit hebt voorbereid: voor een vlucht van drie uur bereid je bijvoorbeeld twaalf activiteiten voor. Een favoriet verhaaltje voorlezen, kleuren of stickers plakken zijn goede activiteiten om tijdens de vlucht te doen met je kinderen. Waarschijnlijk zal je niet eens aan alle activiteiten toekomen (met een beetje geluk vallen ze tussendoor in slaap), maar je kunt beter teveel dan te weinig voorbereid hebben!

Neem kleine cadeautjes mee

Pak van tevoren wat kleine cadeautjes in en zet deze in als beloning wanneer de kinderen zich goed hebben gedragen. Bijvoorbeeld om het half uur. Zo hebben ze steeds iets om naar uit te kijken en zullen ze extra gemotiveerd zijn om lief te zijn. Dit punt kun je goed combineren met het activiteitenschema door aan bepaalde spelletjes een cadeautje te koppelen.

Films en series kijken

Neem een tablet of een draagbare DVD-speler mee, waar de kinderen films of hun favoriete series op kunnen kijken. Er zijn weinig dingen in de wereld waar je de kids zo makkelijk rustig mee krijgt. Ideaal voor onderweg!

Download leuke kinderapps

Aansluitend bij bovenstaande tip: zorg dat je een paar leuke apps voor kinderen op een tablet – of smartphone – hebt staan, die offline te spelen zijn. Zo is Zappelin bijvoorbeeld een leuke app om filmpjes mee kijken, die je kunt downloaden zodat ze offline beschikbaar zijn. Daarnaast kun je op deze app ook verhaaltjes lezen, spelletjes doen, tekenen en liedjes luisteren. Voor iets oudere kinderen zijn spelletjes zoals Angry Birds, Go Cart en Temple Run ideaal.

Verzin een stickerspel

Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn: veel kinderen kunnen uren zoet zijn met stickers. Neem een boekje of een vel met stickers mee en geef ze iets waar ze het op kunnen plakken. Wat dacht je van een leeg waterflesje dat ze mogen versieren? Aan het einde van de vlucht zal je vast hier en daar wat stickers weg moeten pulken, maar dat is het ongetwijfeld waard.

Neem lolly’s mee

Neem wat lekkere dingen mee voor onderweg. Vooral lolly’s zijn een aanrader voor op de vlucht. Zoals je baby’s de fles kunt geven tegen oorpijn bij het stijgen en het dalen, kun je kleine kinderen namelijk een lolly geven om hetzelfde effect te bereiken. Kies het liefst voor suikervrije lekkernijtjes, aangezien de kinderen anders binnen de kortste keren weer stuiteren van de energie.

Kleed ze opvallend

Trek je kind(eren) gekleurde kleding aan, waardoor ze beter opvallen in de drukte. Zo kun je ze makkelijker in de gaten houden, zowel op het vliegveld als op de vlucht.