Last van vliegangst?

Het nerveuze gevoel bij het opstijgen. In paniek de nooduitgang zoeken en een allesoverheersende drang om het vliegtuig te verlaten. Herkenbaar? Met jou 6,5% van de wereldbevolking: dit is namelijk het percentage mensen wereldwijd dat aan vliegangst lijdt, aldus het National Institute of Mental Health. Dit komt neer op 20 miljoen lotgenoten die vanwege deze angst zichzelf al het moois op deze wereld ontzeggen. Vervelend? Absoluut, maar hopeloos allerminst!

Wat is vliegangst?

Vliegangst is, zoals de naam al doet vernoemen, de angst om te vliegen. Reizen per vliegruig of helikopter is voor deze mensen een behoorlijk lastige opgave, in extreme gevallen zelfs onmogelijk. Deze angst uit zich, onder andere op het moment van opstijgen en tijdens het vliegen, in de volgende symptomen:

 • Spierverstijving

 • Hevig ademhalen

 • Hartkloppingen

 • Pijn op de borst

 • Buikpijn

 • Paniekaanvallen

 • Duizeligheid

 • Verminderd waarnemingsvermogen

 • Verminderd geheugen

Al deze lichamelijke en psychische verschijnselen kunnen van een vliegreis een ware hel maken. Maar waar zijn mensen die kampen met deze angststoornis dan zo bang voor? Uiteraard draait de grootste angst om het neerstorten van het vliegtuig, maar ook zware turbulentie kan behoorlijk angstaanjagend zijn. Wat niet direct hoeft te betekenen dat deze angst ook geheel terecht is.

Kijkend naar het ergste wat kan gebeuren - namelijk dat een vliegtuig neerstort - dan is de kans zo’n 1 op 11 miljoen dat dit je overkomt. Ter vergelijking: de kans dat je omkomt door een fataal auto-ongeluk is 1 op 6.000. Dat wil zeggen dat de kans dat je een auto-ongeluk krijgt 1.833 keer zo groot is als overlijden vanwege een neergestort vliegtuig. Toch stappen we dagelijks massaal zorgeloos in de auto, terwijl diezelfde mensen met geen mogelijkheid een vliegtuig in te krijgen zijn.

Wanneer een vliegtuig neerstort, dan is dit wereldnieuws. Dat heeft in grote mate te maken met het feit dat het zeer ongebruikelijk is dat dit gebeurt. Hoe klein deze kans ook eigenlijk is – door de media-aandacht die deze gebeurtenissen krijgen lijkt de mogelijk dichterbij dan dat deze daadwerkelijk is.

De kans op turbulentie houdt deze angst nog verder in stand. Want een vliegtuig dat heen en weer schudt – dat kan natuurlijk niet veel goeds betekenen. Een begrijpelijke gedachte, maar turbulentie brengt de veiligheid van de passagiers niet in het geding. Turbulentie is namelijk de beweging die een vliegtuig maakt op de golven van de lucht die in beweging is. Ditzelfde principe geldt op het water, waarbij een boot ook te maken heeft met golven. Maar ook hier betekent dit niet direct dat een boot zinkt, uiteraard. Turbulentie lijkt dus voornamelijk eng, maar is dat gezien wat het eigenlijk is zeker niet.

3 Tips om vliegangst te overwinnen

Wie oprecht bang is om te vliegen, zal wellicht zijn of haar angst niet zo snel overwinnen. Mogelijk is het in ieder geval wel. De volgende tips vormen in ieder geval een mooi begin:

 • Let op je ademhaling:

   

  Wees je bewust van je ademhaling. Mensen die bang zijn, zijn geneigd om steeds ‘hoger’ adem te halen. Adem daarom bewust in via de neus, door je buik en uit via de mond. Probeer dit ritme in een zo rustig mogelijk tempo aan te houden. Uiteindelijk zal de hartslag dalen en ontspannen de spieren, waardoor het hevige angstgevoel langzaam wegebt;

 • Vermijd cafeïne- en suikerhoudende voedingsmiddelen:

   

  Geen koffie, chocolade of energiedrankjes voor jou voordat je aan boord gaat. Cafeïne en suiker kunnen namelijk de nervositeit flink aanwakkeren. Neem liever in de uren voor de vlucht kalmerende voedingswaren, zoals kamillethee.

 • Richt je op de feiten:

   

  Omdat angst emotioneel overweldigend kan zijn is het belangrijk om er alles aan te doen om je te focussen op ratio. Uiteraard bestaat de kans, maar het is nog altijd bijna 7 keer waarschijnlijker dat je een filmster wordt en maar liefst 10 keer zo waarschijnlijk dat je getroffen wordt door een bliksemschicht.

De wereld biedt zoveel moois – iets wat alleen valt te ontdekken wanneer vliegen voor jou geen belemmering vormt. Laat je daarom nooit door deze angst tegenhouden en zoek een oplossing die bij jou past. Zo hoef jij jezelf al die mooie plaatsen in de wereld nooit meer te onthouden.