Security

Alle passagiers dienen in het bezit te zijn van een geldig reisdocument, te weten een paspoort of identiteitskaart. Daarnaast dien je een boarding card te hebben en moet je beschikken over geldige documenten die noodzakelijk zijn voor het verkrijgen van toegang tot het land van bestemming. Het is je eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je deze documenten tijdens jouw reis kunt laten zien.

Bagage veiligheidsregels

Wanneer je gaat vliegen heb je met strenge veiligheidscontroles te maken. Deze veiligheidscontroles hebben voornamelijk betrekking op wat je als passagier mee mag nemen in het vliegtuig. Er wordt gecontroleerd op het meenemen van gevaarlijke stoffen en voorwerpen die een gevaar kunnen vormen voor de passagiers, bemanning en/of de veiligheid van het vliegtuig. De veiligheidscontroles vinden plaats door middel van handmatige controle en/of detectieapparatuur bij zowel de hand- als ruimbagage.

 • Wanneer je twijfelt of je bepaalde goederen mee mag nemen, neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.
 • De lijst verboden goederen bestaat uit goederen die je als passagier niet zelf, niet als handbagage mag vervoeren en in sommige gevallen ook niet als ruimbagage mag meenemen. Klik hier voor de lijst verboden goederen.
 • Klik hier voor meer informatie over telefoons, tablets en laptops.

 

Paspoortcontrole

 • Indien je naar één van de Schengenlanden reist wordt alleen je ticket gecontroleerd. Hier is geen Koninklijke Marechaussee die jouw paspoort controleert.
 • Wanneer je naar een niet-Schengenland reist worden jouw paspoort en ticket bij de controlepost gecontroleerd door de Koninklijke Marechaussee.

Iedere passagier dient te allen tijde een geldig paspoort of Europese identiteitskaart bij zich te hebben in verband met de identificatieplicht. 

Reizen met een minderjarig kind

Kinderen moeten tegenwoordig ook een eigen reisdocument hebben. Klik hier voor meer informatie over reizen met kinderen. Reist er één ouder met een kind, dien je toestemming te krijgen van de achterblijvende ouder. Hiervoor dien je een toestemmingsformulier te hebben.

Veiligheidscontrole

Voordat je de vertreklounge betreedt ga je door de veiligheidscontrole (security check). Mocht de security scanner een melding geven, dan zal een beveiligingsmedewerker jou fouilleren om na te gaan om welk voorwerp het gaat. Je dient te allen tijde de instructies van de beveiligingsmedewerker op te volgen. De handbagage wordt gecontroleerd met een CT scan. Alle voorwerpen zoals vloeistoffen, laptops en andere elektronica mogen in de bagage blijven zitten. Het kan zijn dat de beveiligingsbeambte een extra controle wil doen. Neem deze checklist voorafgaand aan je reis goed door.

Security checklist voor passagiers

 • Alle vloeistoffen en gels mogen in je handbagage blijven zitten. Het is wel mogelijk dat deze items extra gecontroleerd moeten worden en bij controle moeten worden uitgepakt. Let op: In andere landen kunnen nog wel andere regels gelden voor het vervoer van vloeistoffen en gels in de handbagage, bijv. max 100ml per verpakking en aanbieden in een doorzichtig zakje van maximaal 1 liter.
 • Laptops, tablets en andere elektronica mogen in de handbagage blijven zitten. Het is wel mogelijk dat deze items extra gecontroleerd moeten worden en bij controle moeten worden uitgepakt. Ook hier geldt dat in andere landen voor de terugreis andere regels kunnen gelden.
 • Trek je jas, colbert of vest uit en doe je riem af. Leg deze in een bak.  
 • Ook alle items in je broekzak dien je in een bak te plaatsen. Je zakken moeten helemaal leeg zijn voor de security scan.
 • Volg de aanwijzingen van het beveiligingspersoneel strikt op. Zo kan het bijvoorbeeld mogelijk zijn dat de beveiliging je vraagt je schoeisel uit te trekken.

Nederlandse Douaneregels

Wil je tijdens de vakantie souvenirs of andere producten kopen? Dan is het goed om vooraf te checken of deze voldoen aan de Nederlandse douaneregels.. Zo zijn er vanuit bestemmingen buiten de Europese Unie regels voor koraal of leer en aankopen boven de € 430, maar ook voor zuivel, vlees en sommige bloemen en planten. Met de gratis Douane Reizen App check je eenvoudig wat mee terug naar huis mag en stap je zonder zorgen in het vliegtuig.

Brexit: Reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk

Omdat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie heeft verlaten (Brexit), wijzigen een aantal zaken vanaf 2021. Reis je van of naar het Verenigd Koninkrijk na 31 december 2020? Houd dan rekening met de volgende zaken:

 • Grens- en paspoortcontroles bij zowel aankomst in het Verenigd Koninkrijk of aankomst in Nederland kunnen uitgebreider worden. Houd hier rekening met langere wachttijden. De controle bij vertrek vanuit Nederland verandert niet.
 • Het is mogelijk dat de voorwaarden voor het invoeren van bepaalde producten (waaronder levensmiddelen en planten, maar ook accijnsgoederen als tabak en sterke drank) gaan veranderen. Dit is afhankelijk van de afspraken die de EU en het Verenigd Koninkrijk momenteel maken. Vind hier de laatste informatie.
 • Britten die van of naar Nederland reizen, hebben een paspoort nodig die nog minimaal zes maanden geldig is en niet ouder dan tien jaar.
 • Vind meer informatie over de gevolgen van de Brexit op het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk op Rijksoverheid.

Bijbehorende documenten