Reisvaccinaties voor je reis

Ga je binnenkort op reis? Dan ben je vast en zeker ontzettend druk met het treffen van voorbereidingen! Misschien ga je een paar weken met het gezin op vakantie; misschien ben je van plan om een wat langere periode in het buitenland te verblijven. De voorbereidingen die je voorafgaand aan je reis treft, gaan veelal over de inhoud van je koffer, een dubbele check van de reisdocumenten en de zaken die nog geregeld moeten worden voor het eventuele thuisfront. Wat hierbij vaak vergeten wordt, zijn de voorbereidingen op je eigen gezondheid. En die is nu juist zo belangrijk! Want ga je zelf eigenlijk wel voldoende beschermd op reis?

Wijs op reis met de juiste reisvaccinaties

Lang niet voor elke bestemming is een reisvaccinatie verplicht of aanbevolen. Vaak heeft het ook te maken met de aard van de reis en de verblijfsduur. Ga je voor een tijdje naar het buitenland om te werken of vrijwilligerswerk te doen? Naast dat dit een fantastische kans is om een andere cultuur en omgeving te leren kennen én je eigen steentje bij te dragen, kan het ook de nodige risico’s met zich meebrengen. Zo leven er vaak (onbekende) dieren en insecten die ziekten overbrengen en kan de voedselhygiëne anders zijn dan dat je gewend bent. Hoe langer je op een specifieke bestemming verblijft, hoe meer risico je loopt. Naast dat er een aantal verplichte reisvaccinaties zijn, zoals gele koorts wanneer je uit een risicoland komt of in transit bent geweest, beveelt de GGD ook diverse andere reisvaccinaties aan.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Waar de reis ook naartoe gaat; het is te allen tijde verstandig om ruim van tevoren te checken of bepaalde vaccinaties noodzakelijk of aanbevolen zijn. Voor specifieke reisvaccinaties zijn namelijk meerdere prikken en dus ook meerdere consulten nodig. Betreft het een reguliere vakantie? Dan kun je uiterlijk 4 tot 6 weken voor vertrek een afspraak maken bij de huisarts of bij de GGD. Samen met de gezondheidsadviseur wordt dan gekeken naar wat benodigd is. Ben je van plan om langer dan 3 maanden op reis te gaan? Dan is het verstandig om minstens 2 maanden, maar idealiter 7 maanden voor vertrek langs te komen voor advies. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan!

Quanto Costa?

Oké, voor niets gaat de zon op. Maar in hoeverre worden reisvaccinaties vergoed door de zorgverzekeraar? Veel zorgverzekeraars vergoeden de kosten van zowel het consult als de vaccinaties die noodzakelijk zijn voor de reis, al is het maar tot op zekere hoogte. Toch kunnen er verschillen zijn per verzekering en per regio. Zo hebben sommige regionale vestigingen van de GGD afspraken met een specifieke zorgverzekeraar, waar andere vestigingen dit niet hebben. Mocht je twijfelen en het écht zeker willen weten, dan kun je in je eigen polis eenvoudig nagaan of de kosten voor reisvaccinaties volledig of gedeeltelijk vergoed worden.

Voor welke landen waar je vanaf Eindhoven naartoe vliegt zijn reisvaccinaties verplicht?

De meeste bestemmingen waar je vanaf Eindhoven Airport naartoe kunt vliegen hebben momenteel alleen een aantal aanbevolen reisvaccinaties voor onder andere DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A (geelzucht). Hierin mag je zelf beslissen of je dit noodzakelijk acht. Wel is het aangeraden, om een afspraak te maken als je in een hoog risicoland voor gele koorts bent geweest. Mocht je toch twijfelen of het zekere voor het onzekere willen nemen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts!

Disclaimer

De medische informatie die hierboven geadviseerd wordt, is gebaseerd op een specifieke periode en omstandigheden. Hierdoor kan het voorkomen dat de informatie niet geheel up-to-date meer is. Bovendien blijft de noodzaak van vaccinaties erg afhankelijk van de periode, reisduur, verblijfsomstandigheden en bestemming. Bovenstaande informatie kan dus zomaar veranderen. Wij adviseren dan ook om voorafgaand aan de reis altijd contact op te nemen met de huisarts of de GGD.