nieuws

24-02-2022

Viering 90 jaar luchthaven Eindhoven

Deel

Eindhoven Airport, Vliegbasis Eindhoven en Eindhovense Aero Club Motorvliegen organiseren diverse acties en festiviteiten

Luchthaven Eindhoven bestaat op 10 september 90 jaar. Een mijlpaal waarbij Eindhoven Airport, Vliegbasis Eindhoven en de Eindhovense Aero Club Motorvliegen, die al decennia gebruikmaken van de luchthaven, graag stilstaan. Natuurlijk doen we dat met passagiers, partners, medewerkers én omwonenden. De luchthaven is met zijn civiel, militair en recreatief vliegverkeer namelijk geworteld in de regio die zij dient; toen en nu. In de loop van het jaar vinden diverse acties en festiviteiten plaats. Van bijvoorbeeld een tekenwedstrijd voor kinderen tot een VIP-ontvangst voor passagiers en een expositie voor de buren. Over deze en meer acties lees je snel meer op onze site en social mediakanalen.

Roel Hellemons, CEO van Eindhoven Airport: “Ondernemer Anton Philips, de gemeente Eindhoven en Albert Plesman, oprichter en de eerste president-directeur van KLM, stonden 90 jaar geleden aan de wieg van de oprichting van luchthaven Eindhoven. De behoefte om Eindhoven als een van de belangrijkste steden in het land te verbinden met andere steden was hiervoor de belangrijkste reden. Inmiddels heeft de luchthaven als thuisbasis voor civiel, militair en recreatief/sportverkeer een rijke geschiedenis opgebouwd. De luchthaven is volwassen geworden. Het voorzien in de behoefte aan verbinding van Eindhoven en omliggende regio met andere landen, steden en gebieden was, is en blijft het uitgangspunt. Wij zijn trots op de luchthaven en kijken uit naar de toekomst waarin de regio, verduurzaming en verbinding centraal staan.”  

Kolonel Jorrit de Gruijter, commandant van Vliegbasis Eindhoven: “90 jaar geleden werd het belang van een vliegveld voor de ontwikkeling van een regio al onderkend. Met de woorden ‘Het zuiden zal uit zijn isolement worden verlost’ werd in 1932 het vliegveld geopend. Wat is begonnen met een bescheiden aantal toestellen is uitgegroeid tot de tweede luchthaven van Nederland. Vliegbasis Eindhoven is een militair vliegveld met Eindhoven Airport als grootste civiele medegebruiker. Met recht kunnen wij 90 jaar later concluderen dat het zuiden uit zijn isolement is gehaald en de regio zich heeft ontwikkeld. De vliegbasis heeft daarin zijn plek. Vanaf Vliegbasis Eindhoven vervoeren we militairen en vracht naar missiegebieden. En we bieden hulp aan gebieden waar de nood hoog is; wereldwijd. Daarnaast verzorgen wij de openstelling van het vliegveld voor militair en civiel luchtverkeer.”

Herman de Vries, voorzitter Eindhovense Aero Club Motorvliegen: "“Op 28 september 1932 wordt op vliegveld Welschap een nieuwe motorvliegclub opgericht, de Noord-Brabantse Aeroclub. In de jaren die er op volgen hebben we als vliegclub de groei van de luchthaven mee mogen maken en hebben we de transitie gemaakt naar de Eindhovense Aero Club Motorvliegen die we nu zijn.  Als vliegclub bieden we de regio de mogelijkheid om laagdrempelig kennis te maken met de recreatieve vliegsport. Wij zijn er trots op dat we als vliegclub sinds 1932 medegebruiker zijn van Vliegbasis Eindhoven en dat daardoor veel enthousiaste vliegers hun droom om piloot te worden hebben kunnen verwezenlijken."