nieuws

21-04-2024

Start eerste zichtbare voorbereidende werkzaamheden voor uitbreiding terminal

Deel

Binnenkort starten de eerste zichtbare voorbereidende werkzaamheden voor de uitbreiding van de terminal van Eindhoven Airport. De overkapping boven de looppaden op het platform wordt deels afgebroken. De looppaden- via welke de passagiers naar het vliegtuig lopen- worden iets verlegd zodat extra ruimte ontstaat om te kunnen bouwen. De autoverhuur- momenteel gehuisvest in de laagbouw direct naast het kantoorgebouw van Eindhoven Airport- verhuist naar de terminal. Deze wordt ondergebracht in een ruimte naast de AH-to-Go. Na de verhuizing van de autoverhuur wordt de laagbouw gesloopt. Deze werkzaamheden zijn naar verwachting in juli afgerond. Na afronding van deze werkzaamheden wordt het terrein bouwrijp gemaakt en worden kabels en leidingen in de grond verlegd. 

De bouw start eind dit jaar. De uitbreiding is in 2027 volledig afgerond. Het ontwerp voor de uitbreiding is gemaakt door EGM architecten, Iv Bouw en Peutz. De intentie is dat bouwbedrijf Heijmans de uitbreiding gaat bouwen. De terminal wordt aan luchtzijde (na de security check) met circa 10.000 vierkante meter vergroot. Aan landzijde (voor de security check) wordt de terminal met 2000 vierkante meter uitgebreid. Er komen ook ondergrondse aanpassingen bij ten behoeve van een bagagekelder. Er komt meer ruimte voor gates en het non-Schengengebied. Verder ontstaat meer ruimte voor horeca. De bagagekelder geeft mogelijkheden voor snellere en efficiëntere afhandeling van aankomende bagage. De uitbreiding biedt straks meer ruimte en comfort aan passagiers, bezoekers en medewerkers. 

De terminal wordt uitgebreid omdat de huidige terminal te klein is voor het aantal passagiers. De terminal is destijds gebouw voor maximaal 5 miljoen passagiers. In 2023 telde de luchthaven 6,8 miljoen passagiers. Ook dit jaar verwacht de luchthaven een passagiersaantal op dit niveau.  

Ontwerp: EGM architecten, Iv-Bouw en Peutz