Marechaussee helpt, controleert en signaleert

Waarschijnlijk heb je ze wel eens gezien op Eindhoven Airport; de marechaussees. Wat is hun taak en wat maken ze mee? Pieter, brigadecommandant Brabant-Zuid van de Koninklijke Marechaussee, vertelt erover. Hij is de commandant van zo’n honderdtachtig marechaussees die werken op Eindhoven Airport of op andere plekken tussen grofweg Breda, Vught, Deurne en Budel.

"De marechaussees controleren het toezicht op de buitengrenzen, handhaven de openbare orde, treden op bij calamiteiten en verstrekken nooddocumenten."  Die variatie in taken, in combinatie met de dynamiek van de luchthaven, leidt er volgens de brigadecommandant toe dat geen dag hetzelfde is. Van het handhaven van de openbare orde bij protesterende boeren op de luchthaven, het doen van explosievenonderzoek als een mogelijk gevaarlijk voorwerp is gevonden tot aan het aanhouden van agressieve passagiers of het helpen van mensen die aankloppen vanwege een beschadigd paspoort. Het komt allemaal voorbij.

 

De commandant voelt zich op z’n post goed op z’n plek. Hij geniet van de samenwerking en contacten met bijvoorbeeld Eindhoven Airport, de Veiligheidsregio, politie, burgemeesters en commandanten van kazernes in zijn gebied. Daarnaast spreekt de locatie hem aan. "Een luchthaven brengt een bepaalde dynamiek met zich mee en vereist extra toezicht en handhaving." Hij vindt het mede daarom van belang dat de medewerkers zo snel mogelijk afwijkend gedrag herkennen, de juiste vragen kunnen stellen en verbanden kunnen leggen. “Wij reageren op signalen van security, leggen informatie vast die we door het ondervragen van passagiers en door observatie krijgen en leggen verbanden die we, als dat nodig is, delen met bijvoorbeeld de politie of de Veiligheidsregio.” Hij ziet daarin ook meteen zijn grootste uitdaging. Hij wil zijn medewerkers zelfstandiger en nog professioneler maken zodat de Marechaussee flexibeler wordt. Daarnaast wil hij nog meer samenwerken en informatie delen zodat de kans op illegale activiteiten nog verder wordt verkleind. “Ik wil bijdragen aan het behoud van een mooi en veilig Nederland.”