‘Fijn om als werkzoekende met je buddy te sparren’

Meedoen aan ‘Een buddy werkt’ is een aanrader voor iedereen, zegt Robèrt Drost (49). De Eindhovenaar werkt sinds enkele maanden als technisch administratief medewerker bij Enexis in Den Bosch. Hij vond zijn nieuwe baan via het project waarbij een oudere werkzoekende wordt gekoppeld aan iemand uit het bedrijfsleven die zich vrijwillig inzet als coach en helpt bij het zoeken naar een nieuwe baan. Robèrt werd gekoppeld aan Olaf Broeders, Head of Airport Development bij Eindhoven Airport.

De match bleek geslaagd. Robèrt: “Het klikte meteen en na de eerste kennismaking in juni vorig jaar hadden we al snel afspraken over vervolgstappen die ik zou gaan zetten.” Olaf hielp Robèrt bij het up-to-date maken van zijn CV en gaf tips voor de sollicitatiebrief. Daarnaast sparde hij veel met hem en attendeerde  zijn netwerk op hem. Olaf: “Robèrt had aanvankelijk zijn pijlen gericht op een baan als schuldhulpverlener of budgetcoach. Hij had daarin geen werkervaring. Daarom adviseerde ik hem om zijn vizier open te houden en ook naar andere functies te solliciteren.” Robèrt was niet meer gewend om te solliciteren. “Dat had ik al tien jaar niet meer gedaan en omdat ik al vrijwilligerswerk deed in financiën, hoopte ik daarin een betaalde functie te vinden.” Een poging om van zijn vrijwilligersbaan bij Werkplaats Financiën van Lumens Groep een betaalde baan te maken strandde en dat betekende dat hij zijn pijlen op iets anders ging richten. Samen gingen ze op zoek naar functies die bij Robèrt passen.

Hij was zeer gemotiveerd viel Olaf op. Dat sprak hem aan vooral omdat het juist dan fijn is om buddy te zijn en iets te betekenen voor de werkzoekende kandidaat. “Het gaf mij energie dat Robèrt zo gemotiveerd was en dat maakte het leuk om hem in mijn netwerk voor te stellen.” Het hebben kunnen bijdragen aan een baan voor Robèrt gaf buddy Olaf voldoening.      

Ook Robèrt kijkt positief terug op zijn deelname aan het project. “Je hebt er echt iets aan als iemand je helpt , tips geeft en met je spart. Het maakt je zelfverzekerd en geeft je vertrouwen. Je moet de kansen die je krijgt gebruiken.”