Douanecontroles met honden

Je bent ze vast wel eens tegengekomen in de terminal van Eindhoven Airport. De hondengeleiders van de Douane met honden tijdens een controle. Volgens de douaniers is het werken met de honden het allermooiste dat er is. Zeker ook omdat geen dag hetzelfde is. De hondengeleiders controleren met hun zes honden op grote hoeveelheden geld en tabak en op verdovende middelen. Deze mogen niet de EU in of/en uitreizen. De neus van de hond is 'zijn sterke wapen'. Als hij 'beet heeft' gaat hij rustig naast de verdachte persoon en z'n koffer of tas zitten. Hierdoor weet de hondengeleider dat de hond iets verdachts heeft geroken.

Daarna worden de reiziger en zijn bagage gecontroleerd. Er vinden op Eindhoven Airport ook oefendagen en examens met hondengeleiders en honden plaats. Tijdens oefendagen en examens worden figuranten ingezet en krijgen de hondengeleiders diverse oefeningen voorgelegd. Zo wordt bijvoorbeeld een grote hoeveelheid nepbiljetten (gemaakt van hetzelfde papier als echte biljetten) in een tas/koffer of jas gestopt terwijl de figurant tussen de gewone passagiers loopt of zit. 

De hondengeleider kent de figuranten uiteraard niet zodat de hond nooit 'gestuurd' kan worden. Hond en geleider trainen samen en blijven ook daarna nog samen werken. Ze zijn namelijk helemaal op elkaar ingespeeld. Het is heel belangrijk dat geleider en hond elkaar vertrouwen want hierdoor vormen ze een goed en hecht team.