Deelname aan buddyproject geeft energie aan deelnemer én buddy

Een duwtje in de rug.

Dat is wat werkzoekende Hans de Beule (53), deelnemer aan project ‘Een buddy werkt’ nodig had.  “Ik had al diverse afwijzingen gehad en ik was mijn zelfvertrouwen kwijt. Ze zeggen nooit dat het de leeftijd is maar dat lees je tussen de regels door in zinnen als ‘we hebben een jong team’.“ Toen er een advertentie voor het buddyproject speciaal voor vijftigplussers voorbij kwam, greep Hans zijn kans. Hij meldde zich aan en kreeg contact met coach Nora van den Berg, Executive Assistant bij Eindhoven Airport. Nora: “De luchthaven werkt vanuit maatschappelijke betrokkenheid mee aan dit project. Ik werd buddy omdat ik Hans’ ‘probleem’ herkende en wilde helpen.” Leeftijd is volgens beiden vaak onterecht een issue. “Het is niet gemakkelijk om daar doorheen te breken.”

Hans en Nora blijkt een prima match. Hans kreeg het duwtje in de rug. “Nora liet me zien wat mijn capaciteiten zijn en daarmee gaf ze me mijn zelfvertrouwen terug.” Ze hebben inmiddels enkele maanden contact. Nora hielp Hans bij het opnieuw vormgeven van zijn curriculum vitae, is sparringpartner en geeft hem adviezen voor zijn sollicitatiegesprekken. Daarnaast zet ze haar netwerk in om Hans onder de aandacht te brengen bij werkgevers in haar netwerk. Nora ziet dit als het duwtje in de rug om binnen te komen. “Ik kan ingangen creëren.”

Daarnaast hielp ze Hans om te blijven focussen op wat hij wil want Hans was te veel ‘blind’ op alles aan het solliciteren. Nora: “Hans zit altijd in mijn achterhoofd.“  Inmiddels heeft Hans ook zijn enthousiasme om te solliciteren terug. Hij heeft veel profijt van het netwerk van Nora hetgeen hem al diverse uitnodigingen voor sollicitatiegesprekken opleverde. “Nora heeft me met de voetjes op de grond gezet. Ik heb goede hulp gekregen en ik heb er weer vertrouwen in.”  Maar er is nog werk aan de winkel, zeggen ze allebei. ‘Die baan gaat er komen.’