"Als er een ander kleurtje op komt, wil ik hem hebben"

Vijftien jaar was spotter Michiel van Herten uit Eindhoven toen hij zijn hart verloor aan vliegtuigen. Inmiddels heeft hij meer dan 34.000 militaire en civiele vliegtuigen gefotografeerd en de historie van die toestellen vastgelegd. “De één spaart postzegels, de ander gaat vissen. Ik houd van vliegtuigen en volg de ontwikkeling die de serienummers doormaken”, zegt hij nuchter. Van Herten, bestuurslid van spottersvereniging Eindhoven Welschap Aviation Society, is een bekend gezicht op Eindhoven Airport en Vliegbasis Eindhoven.

De spotter staat afhankelijk van het weer en van wat er verwacht wordt wekelijks op het dak van parkeergarage P4 van Eindhoven Airport-een geliefde spottersplek. “Onafhankelijk van de wind en baanrichting sta je hier altijd goed tot ongeveer half drie. Daarna niet meer want dan heb je de zon in je lens.” Het is de dynamiek die hem zo trekt. Toestellen wisselen van eigenaar, krijgen een ander kleurenschema en vliegen op andere routes. Van Herten: “Als er een ander kleurtje op komt, wil ik hem weer hebben."

Foto's: Vertrek van de Fokker 70 vanaf Eindhoven Airport naar de nieuwe eigenaar in de Antillen.

Herdenking operatie Market Garden in 2019. Tal van historische toestellen vliegen op Eindhoven. Foto's: Michiel van Herten.  

Naast vliegtuigen zijn ook helikopters favoriet. “Helikopters kunnen overal landen en dan heb je op de foto steeds een andere setting. Dat vind ik mooi.” Van Herten is ook regelmatig te vinden op de luchthavens van Amsterdam, Brussel en Düsseldorf of andere locaties in de buurt. Daar spot hij soms toestellen waarvan er weinig zijn. In Luik heb ik eerder een DeIlyushin 62 gefotografeerd. Dat is buiten Rusland het enige burgertoestel ter wereld dat nog vliegt. Zo’n kist fotograferen die je hier nooit ziet dat maakt spotten bijzonder.”

Voor Van Herten en zijn collega-spotters is social media een heel handig middel. ”Spotten was vroeger net vissen. Het was afwachten en hopen dat er iets komt. Door social media weten we nu meestal vooraf wat er komt.” Ook digitale fotografie heeft de hobby veranderd. Zo zijn de kosten van fotografie veel lager dan vroeger. Of de coronacrisis voor de spotter een ramp was omdat er bijna geen vliegverkeer was? Van Herten lacht. “Ja, maar het was ook juist een tijd waarin ik veel nieuwe toestellen spotte.

Op Schiphol kwamen veel Chinese en Braziliaanse airlines die medische hulpgoederen vervoerden in plaats van passagiers. We zagen toen vliegtuigen die we hier normaal niet zien.” Van Herten is gelukkig dat er weer wordt gevlogen want zijn hobby blijft trekken en zijn wensenlijst is zeker nog niet leeg. Aan boord van een vliegdekschip fotograferen. Dat lijkt hem nog wel wat. “Veel vliegtuigen en veel bijzondere acties...dat moet een mooie foto opleveren.” Meer informatie over spottersvereniging EWAS: www.ewas.nl