Alles over vloeistoffen in je handbagage

Voor het meenemen van vloeistoffen, in de handbagage op de vlucht gelden een aantal specifieke regels die gelden voor alle luchthavens binnen de Europese Unie. Hoe zit het precies?

De regels op een rij

  • In principe worden vloeistoffen, spuitbussen en gels in verpakkingen van meer dan 100 ml niet toegestaan in de handbagage. Wil je deze toch meenemen? Zorg dat je deze in je ingecheckte ruimbagage stopt.
  • Vloeistoffen spuitbussen en gels in verpakkingen tot 100 ml mogen wel mee in de handbagage, in afzonderlijke flacons.
  • Alle vloeistoffen en gels van minder dan 100 ml dienen verpakt te zijn in een doorzichtige en hersluitbare plastic zak met een maximale inhoud van één liter.
  • Per persoon mag je één gevulde plastic zak mee aan boord nemen.
  • Bij de security controle mag je je vloeistoffen in je handbagage laten zitten. De medewerker bij de beveiliging zal altijd vooraf aangeven of je ze uit de tas moet halen of niet.
  • Koop je vloeistoffen na de veiligheidscontrole? Dan mogen deze wel mee aan boord genomen worden.

Wat wordt er als vloeistof beschouwd?

Water en andere dranken, crèmes, lotions, parfums, oliën, spuitbussen, gels, schuimsoorten, zoals scheerschuim, deodorant, (tand)pasta’s, mascara’s, pindakaas, smeerkaas en andere dergelijke producten worden allemaal onder vloeistoffen gerekend.

Hoe zit het met babyvoeding?

Babyvoeding, zoals potjes, babymelk en gesteriliseerd water, voor gebruik op de vlucht of op dezelfde dag is toegestaan aan boord, zelfs als dit meer is dan de toegestane vloeistofhoeveelheden in de handbagage. Je dient deze babyvoeding wel aan te geven bij de veiligheidscontrole. In sommige gevallen zal deze nog extra gecontroleerd worden. Pakjes drinken voor kleine kinderen vallen niet onder deze regeling.

Medicatie en dieetsupplementen

Indien je medicatie of dieetvoeding aantoonbaar nodig hebt tijdens de vlucht, dan is deze toegestaan. Je kunt dit aantonen met een doktersverklaring.

Meer informatie?

Twijfel je of een product of item mee aan boord mag in de handbagage? Check de lijst verboden goederen handbagage onderaan deze pagina, deze is opgesteld door de EU.

Bijbehorende documenten