Vlieg naar Tuzla

Tuzla

Vliegen naar Tuzla

  • Gematigd landklimaat
  • 2 uur en 20 minuten
  •  
Boek uw vlucht

Geen stad van de bezienswaardigheden, maar een stad met een prettige sfeer. Tuzla ligt in het Noord-Oosten van Bosnië-Herzegovina in het kanton Tuzla, aan de voet van het Majvica gebergte aan de rivieren Jala en Solina. Tuzla is de derde stad van Bosnië-Herzegovina met roots die tot 1510 teruggaan toen de stad als belangrijke garnizoensplaats fungeerde in het Ottomaanse Rijk, Tegenwoordig is de stad de belangrijkste economische, toeristische en culturele  plaats in Noordoost Bosnië. Tegenwoordig wordt Tuzla veelal bezocht voor het zoutplein, dat in het centrum van Tuzla ligt.

Geschiedenis van Tuzla

Tuzla wordt al meer dan 6000 jaar bewoond en is daarmee een van de oudste steden van Europa. Er zijn nog steeds een aantal oude moskeeën in gebruik. Bijvoorbeeld te Turali-beg-moskee, uit 1572. Een andere stadsmoskee Waršijska džamija, gebouwd in 1548, is in 1874 volledig gerenoveerd. Midden op het plein voor de moskee staat een prachtige Wesma, een bron voor het rituele reinigen van het lichaam. De rooms-katholieke St.-Petruskerk werd in 1873 gebouwd op de plaats waar vroeger een franciscanenklooster was, maar moest in 1987 verplaatst worden, omdat de bodem onder de kerk meer en meer verzakte. Het Nationale Theater dat de Habsburgers in 1898 bouwden, is het oudste theater van Bosnië-Herzegovina. Lokale groepen voeren hier regelmatig stukken op, maar voorstellingen in andere talen zijn zeldzaam.

Bezienswaardigheden, schilders en schrijvers in Tuzla

Geen monumenten, maar bekende kunstenaars. De hoofdstraat van de stad heet Korzo en staat bekend vanwege de schrijvers en schilders. Eén van de uiteindes van Korzo heet Kapija. Bij Kapija splitst de weg en aan de linkerzijde ligt Solni trg, het zoutplein van Tuzla. Vroeger haalde men met schalen water uit de bron en liet deze verdampen, waardoor het zout overbleef. In 2004 is de zoutbron gerestaureerd. Verder zijn er vondsten uit de vroege steentijd te bewonderen op het zoutplein. Het zoutplein wordt veel bezocht door de toeristen. Tuzla is Turks voor ‘plaats van zout’. Tuzla is trots op de vele kunstenaars en laat dit ook zien met de standbeelden van de kunstenaars Ismet Mujezinovic en Meša Selimovic. Ismet Mujezinovic is een van de bekendste twintigste-eeuws schilders van Bosnië-Herzegovina, bekend van zijn schilderijen over de strijd van de partizanen in de Tweede Wereldoorlog. Meša Selimovic (1910-1982) behoort tot de grootste schrijver van voormalig Joegoslavië en schreef over de cultuur van de moslims in het Omaanse Bosnië-Herzegovina.

vliegtickets Eindhoven - Tuzla

Vanaf Eindhoven Airport vlieg je met Wizzair naar Tuzla.

Vlieg met deze maatschappijen naar Tuzla