COVID-19: Meest gestelde vragen

Heb je vragen over de coronamaatregelen voor jouw reisbestemming? Bijvoorbeeld of je een COVID testuitslag of vaccinatiebewijs moet tonen of in quarantaine moet? Kijk dan eerst op Nederlandwereldwijd.nl of neem contact op met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247. Zij zijn dé autoriteit waar je kunt navragen welke regels van toepassing zijn op jouw situatie en 24/7 bereikbaar. 

Vind hieronder antwoord op de meest gestelde vragen. Op Eindhoven Airport zijn de richtlijnen van het RIVM van toepassing én is het verplicht om een mondkapje te dragen vanaf 13 jaar en ouder.

Mag en kan ik vliegen vanaf Eindhoven Airport?

Je kunt vliegen vanaf Eindhoven Airport. Kijk altijd voor het meest actuele reisadvies per land op Nederlandwereldwijd.nl.

Veel luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchtschema’s aangepast vanwege het coronavirus en kunnen eigen reisvoorwaarden hanteren. Neem voor meer informatie contact op met je luchtvaartmaatschappij.

Heb ik een negatieve COVID-19 test nodig om te kunnen reizen?

Of je een negatieve COVID-19 test moet hebben, is afhankelijk van je bestemming of voor het (terug)reizen naar Nederland. Bekijk voor je reis de meest actuele reisadviezen en maatregelen per land op Nederlandwereldwijd.nl.

Reis je (terug) naar Eindhoven Airport vanuit een EU-land? Check dan of het land waar je vandaan reist een geel of oranje reisadvies heeft. Je kunt dit zien op Nederlandwereldwijd.nl. Is dit het geval? Dan ben je verplicht een negatieve testverklaring of een vaccinatie- of herstelbewijs te laten zien. Dit wordt voor je vertrek gecontroleerd door je luchtvaartmaatschappij. Deze verplichting geldt voor alle reizigers vanaf 13 jaar en ouder en ook als je via Eindhoven Airport op doorreis bent.

Kan ik het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) op Eindhoven Airport gebruiken?

Voor reizen binnen Europa kan vanaf 1 juli 2021 met de CoronaCheck-app een EU Digitaal Corona Certificaat gemaakt worden. Dit is één van de middelen die het reizen binnen de EU makkelijker maakt. Het DCC is een digitaal coronabewijs dat aantoont dat iemand volledig gevaccineerd is, een recente negatieve COVID testuitslag heeft (minder dan 72 uur) of de afgelopen zes maanden hersteld is van corona. Het EU Digitaal Corona Certificaat kan in alle EU-lidstaten (en in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) worden gebruikt. Landen in Europa bepalen zelf welke van deze bewijzen worden geaccepteerd bij binnenkomst in het land en onder welke voorwaarden. Kijk dus altijd op Nederlandwereldwijd.nl voor de actuele maatregelen per land!
Afhankelijk van je bestemming wordt het DCC door de luchtvaartmaatschappij gecontroleerd, bij de check-in of bij de gate. Je kunt het DCC op je telefoon laten zien of via een geprint papieren bewijs. Vanaf 1 juli 2021 is het DCC beschikbaar voor iedereen vanaf 12 jaar en ouder. Per telefoon is het mogelijk om 1 QR code te laten zien. Reis je met kinderen of meerdere personen zonder smartphone? Gebruik dan de printfunctie van het DCC. Ervaar je problemen met het laden van je vaccinatie- of herstelbewijs of testuitslag. Bekijk dan de meest gestelde vragen over het DCC.

Kan ik mij laten testen op Eindhoven Airport?

Door een aantal landen worden eisen gesteld aan reizigers uit Nederland. Zo kun je gevraagd worden om een recent negatieve coronatest te overleggen. Kijk op Nederlandwereldwijd.nl of een negatieve testuitslag nodig is voor jouw reisbestemming.

Tegenover de terminal van Eindhoven Airport bevindt zich Ecocare waar je een coronatest (bij geen klachten) kunt aanvragen. Kijk voor meer informatie en voor het maken van een afspraak op de website van Ecocare

Moet ik in quarantaine als ik op Eindhoven Airport land?

Vanaf 1 juni 2021 is thuisquarantaine (thuisblijven) verplicht als je na een verblijf in bepaalde landen (terug) naar Nederland reist. Deze verplichting geldt ook als je al gevaccineerd bent. Met de Quarantaine Reischeck zie je of thuisquarantaine, een negatieve test en/of een quarantaineverklaring nodig zijn. Meer informatie over quarantaine vind je op Rijksoverheid. De quarantaineverklaring is ook digitaal in te vullen via de site van Rijksoverheid.

Ik ben gevaccineerd. Welke maatregelen gelden voor mij op Eindhoven Airport?

Op Eindhoven Airport geldt een mondkapjes verplichting in de hele terminal voor iedereen vanaf 13 jaar. Ook geldt het houden van 1.5m afstand tot elkaar. Daarnaast dien je je ook te laten testen als dit een vereiste is van het land waar je naartoe vliegt. Beide maatregelen gelden ook als je een vaccinatiebewijs op zak hebt. Bekijk wat voor jouw reisbestemming nodig is op Nederlandwereldwijd.nl.

Ik land op Eindhoven Airport maar reis direct door naar België. Geldt de quarantaine- of testverplichting dan ook?

Afhankelijk van het land van vertrek kan er een quarantaine of negatieve COVID testuitslag verplicht worden gesteld. Als je direct doorreist naar België of een ander land kunnen er andere maatregelen gelden. Om informatie te krijgen over de maatregelen bij doorreis, adviseren we je om contact op te nemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij zijn dé autoriteit waar je kunt navragen welke regels van toepassing zijn op jouw situatie. Zij zijn 24/7 bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247 of stel je vraag via Whatsapp via +31 6 82387796.

Moet ik een mondkapje dragen op Eindhoven Airport?

Het dragen van een niet-medisch mondkapje is verplicht in de terminal. De verplichting geldt voor iedereen vanaf 13 jaar en ook als je volledig gevaccineerd bent. Tijdens het eten of drinken mag je natuurlijk je mondkapje even afzetten. 

Heb ik een gezondheidsverklaring nodig om te reizen?

Alle reizigers, vertrekkend of aankomend, worden gevraagd om een gezondheidsverklaring te tonen als je vliegt vanaf/naar Eindhoven Airport. Download hier het document en vul dit in voordat je thuis vertrekt. Je kunt dit uitprinten maar meestal ook invullen en opslaan op je mobiele telefoon. Let er bij printen op om ook een tweede formulier mee te nemen voor je terugreis. De gezondheidsverklaring moet je kunnen tonen als er op Eindhoven Airport, in het vliegtuig of op de luchthaven van bestemming om gevraagd wordt. 

Vlieg je met Transavia? Dan wordt je tijdens het online incheckproces al gevraagd om de gezondheidsverklaring in te vullen. Deze hoef je dan niet meer te printen of op je mobiele telefoon op te slaan.

Mag ik mensen wegbrengen naar en/of ophalen van Eindhoven Airport?

Ja, je mag iemand wegbrengen of ophalen. Onze terminal is weer toegankelijk voor wegbrengers, ophalers en andere bezoekers.

Mijn vlucht is geannuleerd vanwege corona. Wat moet ik nu doen?

Neem contact op met je luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie voor meer informatie over de annulering. Vind hier de contactgegevens van de luchtvaartmaatschappijen op Eindhoven Airport.

Zijn de horeca en winkels in de terminal geopend?

Conform de coronarichtlijnen zijn de horecagelegenheden voor de securitycheck gesloten of bieden ze een take away oplossing. De winkels zijn beperkt open.

Na de security check is de horeca open voor take away en is de Duty Free shop geopend.  

Zijn de terminal en het panoramaterras open voor niet-reizigers?

De terminal is weer toegankelijk voor wegbrengers, ophalers en andere bezoekers. Het panoramaterras is gesloten. Het is dus niet mogelijk om ons panoramaterras op de 1e verdieping te bezoeken en daar vliegtuigen te komen spotten.

Hoe kan ik mijn parkeerplaats annuleren als mijn vlucht niet doorgaat?

Heb je bij je parkeerboeking een annuleringsverzekering afgesloten? Dan kun je annuleren tot op de ingangsdatum van je boeking. Neem hiervoor contact op via parkeren@eindhovenairport.nl. Heb je geen annuleringsverzekering afgesloten, dan gelden onze algemene voorwaarden m.b.t. annuleren: je kunt je boeking zelf annuleren via de ‘beheer je boeking’ knop in je bevestigingsmail. Let op; dit is enkel mogelijk tot 12:00 uur op de dag vóór ingangsdatum van je boeking. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Na deze tijd is annuleren niet mogelijk.