Eindhoven Airport en het coronavirus

Meest gestelde vragen

Heb je vragen over het coronavirus en Eindhoven Airport? Vind hieronder antwoord op de meest gestelde vragen. Op Eindhoven Airport zijn de richtlijnen van het RIVM van toepassing.

  • Houd 1,5 meter afstand van elkaar en vorm geen groepen van 3 personen of meer, tenzij je een gezin bent
  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen

Mag en kan ik vliegen vanaf Eindhoven Airport?

Je kunt vliegen vanaf Eindhoven Airport. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchtschema’s aangepast vanwege het coronavirus en kunnen eigen reisvoorwaarden hanteren. Neem voor meer informatie contact op met je luchtvaartmaatschappij.

Kijk voor meer informatie over de gevolgen van het coronavirus voor jouw reisplannen op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken. 

Overigens geldt er vanuit de overheid een dringend negatief reisadvies tot april. Reis daarom alleen naar het buitenland als dat strict noodzakelijk is.

Moet ik een mondkapje dragen op Eindhoven Airport?

Eindhoven Airport stelt vanaf 15 juni het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht aan een ieder die de terminal betreedt (vanaf 13 jaar). Sinds 1 december is dit ook een landelijke verplichting geworden. Een mondkapje is ook verplicht in de parkeergarages P1 en P4, en bij de Car Rental.

Heb ik een negatieve COVID-19 test nodig om te kunnen reizen?

Reis je naar Eindhoven Airport vanuit een hoog-risico gebied? Dan moet je een negatieve COVID-19 testuitslag aan je luchtvaartmaatschappij en/of Koninklijke Marechaussee te kunnen tonen. Daarnaast moet je vanaf 23 januari ook over een direct voor vertrek afgenomen negatieve sneltest beschikken. Dit geldt dus ook voor Nederlanders en andere EU/Schengenburgers. Maar ook als je via Eindhoven Airport op doorreis bent. Lees meer informatie op de pagina van Rijksoverheid.  Reizigers van buiten de EU of Schengen moeten naast de negatieve testuitslag ook nog een ondertekende verklaring kunnen laten zien. Zonder negatieve testuitslag mag je niet naar Nederland reizen. De test dien je voor je vertrek te laten uitvoeren, niet bij aankomst in Nederland. Zowel de negatieve testuitslag als de ondertekende verklaring moet je aan je luchtvaartmaartschappij en/of Koninklijke Marechaussee kunnen tonen. Beide documenten moeten geprint meegenomen worden. Een digitale versie is niet voldoende.

Heb ik een gezondheidsverklaring nodig om te reizen?

Alle reizigers, vertrekkend of aankomend, worden gevraagd om een gezondheidsverklaring te kunnen tonen als je vliegt vanaf/naar Eindhoven Airport. Download hier het document en vul deze in voordat je thuis vertrekt. Je kunt deze uitprinten, maar meestal ook invullen en opslaan op je mobiele telefoon. Let er bij printen op om ook een tweede formulier mee te nemen voor je terugreis. De gezondheidsverklaring moet je kunnen tonen als je op Eindhoven Airport, in het vliegtuig of op de luchthaven van bestemming hierom gevraagd wordt. 

Vlieg je met Transavia? Dan wordt je tijdens het online incheckproces al gevraagd om de gezondheidsverklaring in te vullen. Deze hoef je dan niet meer te printen of op je mobiele telefoon op te slaan.

Moet ik in quarantaine als ik op Eindhoven Airport land?

Als je reist vanuit een hoog risicogebied dan moet je bij terugkomst tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Na 5 dagen kun je een test laten doen. Is deze negatief en heb je geen klachten? Dan kan je de quarantaine beëindigen. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de GGD. Een hoog risicogebied betreft een land met een rood of oranje reisadvies. Je kunt op de website Nederland Wereldwijd zien wat het reisadvies voor ieder land is.

Mag ik reizen tijdens de uren van de avondklok?

Vanaf 23 januari 2021 is er in Nederland een avondklok van kracht. Dit betekent dat je tussen 21:00 en 04:30 uur niet buiten op straat mag zijn. Voor een noodzakelijke reis vanaf en naar Eindhoven Airport blijft de luchthaven geopend tijdens de uren van de avondklok. Dat geldt ook voor hulpdiensten en uitwijkende vliegtuigen. Aankomende reizigers mogen op vertoon van een geldig ticket ook in de periode dat de avondklok geldt naar huis reizen. Reizigers vertrekkend vanaf Eindhoven Airport tijdens de avondklok moeten een Eigen verklaring en een geldig ticket kunnen laten zien. 

Houd er verder rekening mee dat het tijdens de uren van de avondklok niet is toegestaan om iemand op te halen van of weg te brengen naar Eindhoven Airport. Als alternatief kunnen reizigers gebruik maken van eigen vervoer en parkeren op Eindhoven Airport of reizen met het OV.

Wat kan ik verwachten aan maatregelen als ik via Eindhoven Airport reis?

Eindhoven Airport hecht grote waarde aan veilig en verantwoord reizen. Daarom hebben we veel maatregelen genomen om je te attenderen op het houden van 1,5 meter afstand van anderen en het in acht nemen van hygiënevoorschriften. Naast deze standaard maatregelen is het bij aankomst op Eindhoven Airport voor iedereen vanaf 13 jaar verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen. Dit geldt voor de passagiers-toegankelijke gebieden in de terminal, maar ook voor de parkeergarages P1 en P4, en bij de Car Rental. De terminal is enkel toegankelijk voor reizigers, medewerkers, en begeleiders van mensen met een beperking of alleenreizende minderjarigen. Ook dient elke reiziger een ingevulde gezondheidsverklaring bij zich te dragen. Vanaf 23 januari 2021 moeten alle reizigers uit hoog-risico gebieden ook over zowel een verplichte negatieve COVID-19 test als een sneltest direct voor vertrek afgenomen beschikken. Reizigers van buiten de EU/Schengen dienen daarnaast ook nog een ondertekende verklaring te tonen. Lees Rijksoverheid voor meer informatie hierover.

Kan ik mij laten testen op Eindhoven Airport?

Door een aantal landen worden eisen gesteld aan reizigers uit Nederland, zo kun je gevraagd worden om een recent negatieve coronatest te overleggen. Er zijn in de omgeving van Eindhoven Airport twee aanbieders waar je een coronatest kunt aanvragen.

Ecolog

Ecolog biedt de mogelijkheid voor een COVID-19 test aan reizigers en inwoners regio Eindhoven met een korte doorlooptijd. Ecolog is gevestigd tegenover Eindhoven Airport op Luchthavenweg 59. Voor meer informatie en voor het maken van een afspraak, kun je terecht op de website van Ecolog.

Travel Doctor

Travel Doctor verzorgt op afspraak COVID-19 testen voor reizigers die niet onder het Nederlandse testbeleid vallen. Travel Doctor heeft een locatie op Eindhoven Airport, het is hiervoor wel belangrijk dat je vooraf een afspraak maakt. Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kun je terecht op de website van Travel Doctor of stel je vraag via info@traveldoctor.nl.

Mag ik mensen wegbrengen naar en/of ophalen van Eindhoven Airport?

Ja, je mag iemand wegbrengen of ophalen (buiten de uren van de avondklok). De terminal is echter enkel toegankelijk voor passagiers, medewerkers, en begeleiders van mensen met een beperking en alleenreizende minderjarigen. Wegbrengers en ophalers worden verzocht om op de Kiss & Ride in P1 (eerste etage) passagiers af te zetten of op te halen en bij de auto te blijven. Houd je hierbij aan de geldende maatregelen. Dit betekent het dragen van een mondkapje in de terminal, maar ook in de parkeergarages P1 en P4. Blijf daarnaast minimaal 1.5m afstand tot andere reizigers houden.

Vanaf 23 januari 2021 is er een avondklok van kracht tussen 21.00 en 04.30 uur. Na 21.00 uur is het niet toegestaan om iemand op te halen van of weg te brengen naar Eindhoven Airport. Als alternatief kunnen reizigers gebruik maken van eigen vervoer en parkeren op Eindhoven Airport of reizen met het OV.

Mijn vlucht is geannuleerd vanwege corona. Wat moet ik nu doen?

Neem contact op met je luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie voor meer informatie over de annulering. Vind hier de contactgegevens van de luchtvaartmaatschappijen op Eindhoven Airport.

Zijn de horeca en winkels in de terminal geopend?

De horeca voor de security check is momenteel gesloten. Wel zijn er enkele Take Away mogelijkheden. De retail winkels zijn sinds 15 december gesloten, op de AH To Go (vóór security) en Travel Plaza (na security) na. De eet-en drinkgelegenheden na de security check blijven wel (deels) geopend voor reizigers.

Overal gelden de voorzorgsmaatregelen met betrekking tot afstand houden en hygiënevoorschriften. 

Hoe kan ik mijn parkeerplaats annuleren als mijn vlucht niet doorgaat?

Parkeerboekingen die vóór 20 maart zijn gemaakt mogen, indien nodig, kosteloos worden geannuleerd. Heb je vanaf 20 maart een parkeerboeking gemaakt, dan heb je de mogelijkheid gehad om bij de boeking een annuleringsverzekering af te sluiten. Hiermee kun  je annuleren tot op de ingangsdatum van je boeking. Neem hiervoor contact op via parkeren@eindhovenairport.nl. Heb je geen annuleringsverzekering afgesloten, dan gelden onze algemene voorwaarden m.b.t. annuleren: je kunt je boeking zelf annuleren via de ‘beheer je boeking’ knop in je bevestigingsmail. Let op, dit is enkel mogelijk tot 12:00 uur op de dag vóór ingangsdatum van je boeking. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Na deze tijd is annuleren niet mogelijk.