COVID-19: Meest gestelde vragen

Heb je vragen over het coronavirus en Eindhoven Airport? Vind hieronder antwoord op de meest gestelde vragen. Op Eindhoven Airport zijn de richtlijnen van het RIVM van toepassing.

  • Houd 1,5 meter afstand van elkaar, tenzij je een gezin bent
  • Draag een mondkapje in de terminal
  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen

Mag en kan ik vliegen vanaf Eindhoven Airport?

Per land geldt een reisadvies. Dit betekent dat je weer kan reizen naar landen waar geen of weinig bijzondere gezondheids- of veiligheidsrisico's gelden. Deze landen hebben kleurcode geel of groen als reisadvies. Kijk voor het meest actuele reisadvies per land op Nederlandwereldwijd.nl.

Veel luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchtschema’s aangepast vanwege het coronavirus en kunnen eigen reisvoorwaarden hanteren. Neem voor meer informatie contact op met je luchtvaartmaatschappij.

Heb ik een negatieve COVID-19 test nodig om te kunnen reizen?

Of je een negatieve COVID-19 test moet hebben, is afhankelijk van je bestemming of voor het (terug)reizen naar Nederland. Bekijk voor je reis de meest actuele reisadviezen en maatregelen per land op Nederlandwereldwijd.nl.

Reis je vanaf 8 augustus (terug) naar Eindhoven Airport vanuit een EU-land? Check dan of het land waar je vandaan reist een geel of oranje reisadvies heeft. Je kunt dit zien op Nederlandwereldwijd.nl. Is dit het geval? Dan ben je verplicht een negatieve testverklaring of een vaccinatie- of herstelbewijs te laten zien. Dit wordt voor je vertrek gecontroleerd door je luchtvaartmaatschappij. Deze verplichting geldt voor alle reizigers vanaf 13 jaar en ouder en ook als je via Eindhoven Airport op doorreis bent.  

Welk type test

Voor veel vakantielanden kun je kiezen tussen een PCR-test en een sneltest. Zoals Frankrijk, Italië en Duitsland. De uitslag van een PCR-test laat momenteel soms 24 uur op zich wachten. De uitslag van een sneltest kan er binnen 3 uur zijn. Check daarom goed in het reisadvies welke test je nodig hebt. Voldoet de uitslag van een sneltest voor jouw bestemming? Overweeg dan deze te kiezen zodat de uitslag op tijd voor jouw vertrek binnen is. Lees hier meer informatie over de mogelijke testen.

Kan ik het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) op Eindhoven Airport gebruiken?

Voor reizen binnen Europa kan vanaf 1 juli 2021 met de CoronaCheck-app een EU Digitaal Corona Certificaat gemaakt worden. Dit is één van de middelen die het reizen binnen de EU makkelijker maakt. Het DCC is een digitaal coronabewijs dat aantoont dat iemand volledig gevaccineerd is, een recente negatieve COVID testuitslag heeft (minder dan 72 uur) of de afgelopen zes maanden hersteld is van corona. Het EU Digitaal Corona Certificaat kan in alle EU-lidstaten (en in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) worden gebruikt. Landen in Europa bepalen zelf welke van deze bewijzen worden geaccepteerd bij binnenkomst in het land en onder welke voorwaarden. Kijk dus altijd op Nederlandwereldwijd.nl voor de actuele maatregelen per land!
Het DCC wordt op Eindhoven Airport door de luchtvaartmaatschappij gecontroleerd bij de check-in of bij de gate. Je kunt het DCC op je telefoon laten zien of via een geprint papieren bewijs. Vanaf 1 juli 2021 is het DCC beschikbaar voor iedereen vanaf 12 jaar en ouder. Per telefoon is het mogelijk om 1 QR code te laten zien. Reis je met kinderen of meerdere personen zonder smartphone? Gebruik dan de printfunctie van het DCC. Ervaar je problemen met het laden van je vaccinatie- of herstelbewijs of testuitslag. Bekijk dan de meest gestelde vragen over het DCC.

Kan ik mij laten testen op Eindhoven Airport?

Door een aantal landen worden eisen gesteld aan reizigers uit Nederland. Zo kun je gevraagd worden om een recent negatieve coronatest te overleggen. Kijk op Nederlandwereldwijd.nl of een negatieve testuitslag nodig is voor jouw reisbestemming.

Er zijn in de omgeving van Eindhoven Airport twee aanbieders waar je een coronatest (bij geen klachten) kunt aanvragen. Kijk voor meer informatie en voor het maken van een afspraak op de website van Ecolog of Travel Doctor.

Moet ik in quarantaine als ik op Eindhoven Airport land?

Vanaf 1 juni 2021 is thuisquarantaine (thuisblijven) verplicht als je na een verblijf in bepaalde landen (terug) naar Nederland reist. Deze verplichting geldt ook als je al gevaccineerd bent. Met de Quarantaine Reischeck zie je of thuisquarantaine, een negatieve test en/of een quarantaineverklaring nodig zijn. Meer informatie over quarantaine vind je op Rijksoverheid. De quarantaineverklaring is ook digitaal in te vullen via de site van Rijksoverheid.

Ik ben gevaccineerd. Welke maatregelen gelden voor mij op Eindhoven Airport?

De maatregelen gelden ook voor passagiers die al gevaccineerd zijn. Dit betekent o.a. het dragen van een mondkapje op de luchthaven vanaf 13 jaar en ouder en het laten testen als dit een vereiste is van het land waar je naartoe vliegt. Beide maatregelen gelden ook als je een vaccinatiebewijs op zak hebt. Bekijk wat voor jouw reisbestemming nodig is op Nederlandwereldwijd.nl.

Ik land op Eindhoven Airport maar reis direct door naar België. Geldt de quarantaine- of testverplichting dan ook?

Afhankelijk van het land van vertrek kan er een quarantaine of negatieve COVID testuitslag verplicht worden gesteld. Als je direct doorreist naar België of een ander land kunnen er andere maatregelen gelden. Om informatie te krijgen over de maatregelen bij doorreis, adviseren we je om contact op te nemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij zijn dé autoriteit waar je kunt navragen welke regels van toepassing zijn op jouw situatie. Zij zijn 24/7 bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247 of stel je vraag via Whatsapp via +31 6 82387796.

Moet ik een mondkapje dragen op Eindhoven Airport?

Eindhoven Airport stelt het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht aan een ieder die de terminal betreedt (vanaf 13 jaar). Draag een mondkapje vanaf het moment dat je de luchthaven betreedt of totdat je bij aankomst de luchthaven weer verlaat. Tijdens het eten of drinken mag je natuurlijk je mondkapje even afzetten. 

Heb ik een gezondheidsverklaring nodig om te reizen?

Alle reizigers, vertrekkend of aankomend, worden gevraagd om een gezondheidsverklaring te tonen als je vliegt vanaf/naar Eindhoven Airport. Download hier het document en vul dit in voordat je thuis vertrekt. Je kunt dit uitprinten maar meestal ook invullen en opslaan op je mobiele telefoon. Let er bij printen op om ook een tweede formulier mee te nemen voor je terugreis. De gezondheidsverklaring moet je kunnen tonen als er op Eindhoven Airport, in het vliegtuig of op de luchthaven van bestemming om gevraagd wordt. 

Vlieg je met Transavia? Dan wordt je tijdens het online incheckproces al gevraagd om de gezondheidsverklaring in te vullen. Deze hoef je dan niet meer te printen of op je mobiele telefoon op te slaan.

Mag ik mensen wegbrengen naar en/of ophalen van Eindhoven Airport?

Ja, je mag iemand wegbrengen of ophalen. De terminal is echter enkel toegankelijk voor passagiers, medewerkers, en begeleiders van mensen met een beperking en alleenreizende minderjarigen. Wegbrengers en ophalers worden verzocht om op de Kiss & Ride in P1 (eerste etage) passagiers af te zetten of op te halen en bij de auto te blijven. Houd je hierbij aan de geldende maatregelen zoals afstand houden of thuisblijven bij klachten.

Blijf je op het voorterrein wachten? Er zijn buiten voorzieningen om een kop koffie te halen, naar het toilet te gaan, of de aankomsttijden in de gaten te houden.

Mijn vlucht is geannuleerd vanwege corona. Wat moet ik nu doen?

Neem contact op met je luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie voor meer informatie over de annulering. Vind hier de contactgegevens van de luchtvaartmaatschappijen op Eindhoven Airport.

Zijn de horeca en winkels in de terminal geopend?

De horeca en winkels zijn grotendeels weer geopend op basis van het vluchtschema en conform de maatregelen van het RIVM. Houd er rekening mee dat de terminal enkel toegankelijk is voor passagiers. De eet-en drinkgelegenheden na de security check zijn uitgezonderd van sluiting en blijven wel (deels) geopend voor reizigers.

Overal gelden de voorzorgsmaatregelen zoals afstand houden en hygiënevoorschriften. 

Zijn de terminal en het panoramaterras open voor niet-reizigers?

De terminal is enkel toegankelijk voor passagiers, medewerkers, en begeleiders van mensen met een beperking en alleenreizende minderjarigen. Kom je iemand wegbrengen of ophalen, dan vragen we je om bij je auto of op ons voorterrein te wachten.

Het panoramaterras is inmiddels geopend maar net als de terminal enkel toegankelijk voor passagiers.

Hoe kan ik mijn parkeerplaats annuleren als mijn vlucht niet doorgaat?

Heb je bij je parkeerboeking een annuleringsverzekering afgesloten? Dan kun je annuleren tot op de ingangsdatum van je boeking. Neem hiervoor contact op via parkeren@eindhovenairport.nl. Heb je geen annuleringsverzekering afgesloten, dan gelden onze algemene voorwaarden m.b.t. annuleren: je kunt je boeking zelf annuleren via de ‘beheer je boeking’ knop in je bevestigingsmail. Let op; dit is enkel mogelijk tot 12:00 uur op de dag vóór ingangsdatum van je boeking. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Na deze tijd is annuleren niet mogelijk.