‘Het platform is mijn tweede thuis’

Dit is het vierde verhaal van de campagne '#Wij zijn Eindhoven Airport' Maandelijks publiceren we op deze pagina een verhaal met een van de medewerkers van de luchthaven en de week daarna volgt publicatie van een podcast gemaakt door Summa Luchtvaartdienstverlening.

 

Een duizendpoot. Zo omschrijft Dion Vercoulen, Platformcoördinator bij afhandelaar Viggo op Eindhoven Airport, zichzelf. Het platform van de luchthaven is zijn tweede thuis. Hij kent er de processen -alles wat er gebeurt vanaf het moment dat het vliegtuig landt totdat het weer de lucht in gaat- op z'n duimpje. In die processen is Dions rol essentieel. Dion: “Ik maak de dagplanning en zorg ervoor dat iedereen weet welke taken hij heeft zodat alles soepel verloopt en we veilig en binnen de tijd de afhandeling kunnen doen.” Zo moet de Marshaller op tijd op z'n positie staan om het vliegtuig binnen te loodsen waarna de vliegtuigtrappen erbij gezet kunnen worden, passagiers kunnen uitstappen en bagage gelost kan worden. De processen volgen elkaar in een veilig en logisch proces op. Tijd speelt een belangrijke rol want het vliegtuig moet na ongeveer een half uur weer de lucht in.      

Dion is tevreden als het op het platform gesmeerd verloopt en als de timing, samenwerking en planning kloppen. Hij zorgt voor duidelijkheid, overzicht en neemt besluiten. “Het is regelmatig flink aanpoten. Maar ik ben stressbestendig, behoud mijn focus en bewaar de rust. Dat is belangrijk in mijn functie.” Dion is een van de twaalf Platformcoördinatoren. Hij werkt zo'n zes jaar op de luchthaven waarvan zo'n drie jaar in zijn huidige functie. Naast het maken van de planning is hij ook zelf regelmatig op het platform aan het werk. Hij bestuurt bijvoorbeeld een van de elektrische pushbacks om een vliegtuig klaar te zetten voor het taxiën of zorgt dat het vliegtuig wordt aangesloten op de elektrische Ground Power Unit (elektrisch stroomaggregaat).  Dat alle equipment op het platform in 2030 elektrisch is, noemt hij een goede stap. "Hiermee dragen we bij aan verduurzaming en dat is belangrijk."   

 

Luister hier de podcast ‘Ready for Take-Off’ van Summa Luchtvaartdienstverlening via Spotify of via Apple podcast.     #wijzijneindhovenairport