Bouwactiviteiten

Multifunctioneel parkeergebouw P1 op Eindhoven Airport

Op 1 oktober 2019 werd het multifunctionele parkeergebouw P1 op Eindhoven Airport opgeleverd. P1 is gelegen pal tegenover de terminal. De bouw is uitgevoerd door BAM Bouw & Techniek uit Eindhoven. P1 is duurzaam gebouwd. Eindhoven Airport ontving voor de bouw van P1 in januari 2020 het BREEAM-certificaat met waardering 'very good'. Bij de bouw van P1 zijn tal van duurzaamheidsmaatregelen genomen. Zo zijn bij de bouw bijvoorbeeld maatregelen genomen om in het gebouw energie en water te besparen. Daarnaast is bij de bouw afval gescheiden en is zo veel mogelijk gerecycled. Ook hebben de toegepaste materialen een verantwoorde herkomst.  

P1 combineert diverse functies. Naast 780 parkeerplaatsen (inclusief een Kiss & Ridezone) en diverse oplaadpunten voor elektrische auto’s beschikt het gebouw over een ruim opgezette overdekte OV-terminal en een fietsenstalling met 110 plekken. Daarnaast is in het gebouw een vestiging van McDonald’s met restaurant en McDrive ondergebracht. Het nieuwe complex is ontworpen door De Bever Architecten uit Eindhoven. Het ontwerp van het complex past bij de vorm van de terminal en het Tulip Inn-hotel. Het ontwerp sluit naadloos aan bij de beschikbare ruimte en multifunctionaliteit van het gebouw.

De ingebruikname van P1 markeert de eerste stap in de metamorfose van het voorterrein van Eindhoven Airport. Dit gebied wordt herontwikkeld tot een aangenaam verblijfsgebied waar belangrijke rollen zijn weggelegd voor groen, kunst, technologie en design. Hierdoor is in dit gebied tussen P1 en terminal zichtbaar wat de Brainportregio te bieden heeft.

Tijdens dit bouwproject wordt ook een ruim opgezette Airport-Boulevard aangelegd vanaf P4 naar de terminal. Langs deze boulevard en op het voorterrein worden tal van bomen geplant. De oplevering van het complete bouwplan is voorzien in april 2020.