Bouwactiviteiten

Van Gogh, Brainport en PSV staan centraal in overkapping van looppaden op platform

Eindhoven Airport is volop aan de slag met de realisatie van een overkapping van de looppaden op het platform. De nieuwe overkapping verhoogt het reiscomfort voor passagiers doordat zij bij het van- en naar het vliegtuig lopen, worden beschermd tegen weersinvloeden. In het ontwerp van de nieuw te bouwen galerij krijgen Van Gogh, Brainport en PSV een prominente rol. Hiermee brengt de galerij een ode aan de iconen uit Brabant is het een visitekaartje voor de regio. In de overkapping worden herbruikbare materialen toegepast en het bouwwerk is als geheel en in delen herbruikbaar (circulaire bouw). Voor de realisatie van het bouwwerk wordt staal en acrylaatplaat gebruikt. Voor de bouw van de wand worden geperforeerde staalplaten toegepast. De aanleg van de fundering is gereed. Het complete bouwwerk is naar verwachting begin november 2021 gereed.

 

Luchthavengebied podium en waardige entree voor de regio

Het luchthavengebied van Eindhoven Airport heeft een ware metamorfose ondergaan. In oktober 2019 startte de herinrichting van dit gebied; de oplevering ervan was in april 2020. Het terrein tussen de terminal en multifunctioneel parkeergebouw P1 is getransformeerd tot een modern vormgegeven verblijfsgebied. Ook is de Airport Boulevard aangelegd (tussen terminal en parkeergebouw P4). Hierdoor is er volop ruimte voor reizigers en bezoekers om van en naar de terminal te wandelen. In het heringerichte verblijfsgebied heeft 'groen' een belangrijke plek. Zo telt het gebied in totaal bijna honderd bomen. Het gebied heeft een link met de Brainportregio. Zo zijn rollen weggelegd voor technologie, design en kunst. Voorbeelden daarvan zijn de bijzondere verlichting van lichtkunstenaar Har Hollands die met op afstand bestuurbare software kan inhaken op thema's en de vitrines van ontwerper Piet Hein Eek waarin vanaf deze zomer wisselende exposities van het Van Abbemuseum te zien zijn. Eindhoven Airport wil het gebied tevens beschikbaar stellen voor de activatie van regionale evenementen. Hiermee wordt het gebied een podium en een waardige entree voor de regio. 

 

Multifunctioneel parkeergebouw P1 op Eindhoven Airport

Op 1 oktober 2019 werd het multifunctionele parkeergebouw P1 op Eindhoven Airport opgeleverd. P1 is gelegen pal tegenover de terminal. De bouw is uitgevoerd door BAM Bouw & Techniek uit Eindhoven. P1 is duurzaam gebouwd. Eindhoven Airport ontving voor de bouw van P1 in januari 2020 het BREEAM-certificaat met waardering 'very good'. Bij de bouw van P1 zijn tal van duurzaamheidsmaatregelen genomen. Zo zijn bij de bouw bijvoorbeeld maatregelen genomen om in het gebouw energie en water te besparen. Daarnaast is bij de bouw afval gescheiden en is zo veel mogelijk gerecycled. Ook hebben de toegepaste materialen een verantwoorde herkomst.  

P1 combineert diverse functies. Naast 780 parkeerplaatsen (inclusief een Kiss & Ridezone) en diverse oplaadpunten voor elektrische auto’s beschikt het gebouw over een ruim opgezette overdekte OV-terminal en een fietsenstalling met 110 plekken. Daarnaast is in het gebouw een vestiging van McDonald’s met restaurant en McDrive ondergebracht. Het nieuwe complex is ontworpen door De Bever Architecten uit Eindhoven. Het ontwerp van het complex past bij de vorm van de terminal en het Tulip Inn-hotel. Het ontwerp sluit naadloos aan bij de beschikbare ruimte en multifunctionaliteit van het gebouw.

De ingebruikname van P1 markeert de eerste stap in de metamorfose van het voorterrein van Eindhoven Airport. Dit gebied wordt herontwikkeld tot een aangenaam verblijfsgebied waar belangrijke rollen zijn weggelegd voor groen, kunst, technologie en design. Hierdoor is in dit gebied tussen P1 en terminal zichtbaar wat de Brainportregio te bieden heeft.

Tijdens dit bouwproject wordt ook een ruim opgezette Airport-Boulevard aangelegd vanaf P4 naar de terminal. Langs deze boulevard en op het voorterrein worden tal van bomen geplant. De oplevering van het complete bouwplan is voorzien in april 2020.