Vanuit Eindhoven naar Vilnius

Vilnius

Tussen kerken, kathedralen en kastelen

Denk niet alleen aan de Eiffeltoren, het Colosseum en Westminster Abbey. Europa heeft zoveel méér te bieden. Oost-Europa wel te verstaan. Daar vind je nog relatief onbekende bestemmingen met een verrassend aanbod. Neem nou Vilnius, de hoofdstad van Litouwen: een stad met vele gezichten maar waar het verleden nooit ver weg is. Slenterend door de Oude Stad ben je er even-helemaal-tussenuit.

Werelderfgoed

De geschiedenis van Vilnius laat zich lezen als een mooi verhaal. Het was Groothertog Gediminas die de stad in de 14e eeuw stichtte. Na een dag jagen lag hij in de bossen uit te rusten, viel in slaap en droomde over een ‘huilende, ijzeren wolf’. Hij beschouwde zijn droom als een opdracht van de goden om een stad te bouwen op de plek waar de wolf was verschenen. Dit zou een sterke en zelfs onzichtbare stad worden.
En zo geschiedde…

Vanaf het begin maakte Vilnius een stormachtige groei door, wat tot op de dag van vandaag zichtbaar is: er is een enorme variëteit aan kerken en kathedralen, gebouwd in de tradities van barok, renaissance en gotiek. Maar ook het Kasteel van Gediminas en de Universiteit van Vilnius ademen historie. Niet verwonderlijk dus, dat de Oude Stad staat ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Van klassiek tot SkyBar

Ook na een dag cultuurshoppen blijft het uitgaansaanbod divers: klassieke muziekvoorstellingen bezoek je in het Congrespaleis, maar in het oude centrum kun je ook prima terecht voor gezellige cafés, hippe clubs en zelfs een enkele SkyBar.

‘Onbekend maakt onbemind’, wordt wel eens gezegd. Dat geldt in zekere zin ook voor Vilnius. Of zou dat te maken heb  ben met het visioen van ‘de onzichtbare stad’? Hoe dan ook, als nieuwe bestemming vormt Vilnius een verrassende bestemming voor een stedentrip. En dat op slechts twee uurtjes vliegen!

Benieuwd naar een sfeerimpessie van Vilnius? Klik hier!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief