Vanuit Eindhoven naar Stockholm

Stockholm

Venetië van het Noorden

Verspreid over 14 eilanden en 188 km2 ligt Stockholm, hoofdstad van Zweden. Onder een netwerk van verbindingsbruggen stroomt helder water. De straten zijn schoon en veilig. Het leven is goed in het Venetië van het Noorden.

Romantisch

Stockholm is de thuisbasis van koning Karel XVI Gustaaf. Het Koninklijk Paleis ligt in de Gamla Stan (oude stad), telt meer dan 600 kamers en staat (deels) open voor publiek. Wie originele kroonjuwelen eens van dichtbij wil zien, heeft hier de kans. Naast het Paleis staat de Grote Kerk, beroemd vanwege het beeld van Sint-Joris en de Draak.

Gamla Stan bestaat uit nauwe straatjes en gekleurde gevels die al snel een romantische sfeer oproepen. Dat kan echter zomaar omslaan, want ’s avonds worden er Ghost Walks georganiseerd. Onder leiding van een gids komen oeroude mythen tot leven.

Authentiek

Aan kunst en cultuur wordt veel waarde gehecht. Er zijn meer dan 100 musea maar ook in de openbare ruimte krijgt kunst een kans. Een bezoek aan Skansen is een must. Dit openluchtmuseum bestaat uit een authentiek Zweeds dorp. Met steeds wisselende evenementen worden de tradities levend gehouden.

Ook het Vasamuseum  is onderscheidend. Op 10 augustus 1628 werd het oorlogsschip Vasa te water gelaten. Helaas zonk het al na enkele minuten, om vervolgens tot 1961(!) te blijven liggen. Wonderlijk genoeg bleek het bij borging in goede staat en dus een museum waard.

Tegenstellingen

Grote, internationale winkelketens versus kleine, gezellige speciaalzaken. Strak ingerichte eetcafés versus traditionele restaurants. Klassieke kunst versus street art. In Stockholm wisselen modern en nostalgisch elkaar voortdurend af, het is maar net wat je voorkeur is. Maar wie de Zweedse keuken wil proeven, kan niet om een goed stuk vlees heen. Hertenbiefstuk of rendiervlees zijn dan onvermijdelijk, maar dat is bepaald geen straf.

Benieuwd naar een sfeerimpressie van Stockholm? Klik hier!