Vanuit Eindhoven naar Sofia

Sofia

Sofia 2.0

Lange tijd werd Bulgarije bestempeld als ‘ambachtelijk’ en ‘ouderwets’, maar die tijd is voorbij. Het land is in rap tempo aan het moderniseren en Sofia neemt daarin het voortouw. Maak kennis met een historische stad in ontwikkeling.

Brugfunctie

Sinds mensenheugenis geldt Sofia als een logistiek knooppunt. Het ligt centraal in de Balkan en vervult al eeuwen een brugfunctie tussen Europa en Azië. Nog altijd is het een veelgebruikte uitvalsbasis voor reizen in de regio. Sofia wordt omgeven door bergen, telt 1,4 miljoen inwoners en is de hoofdstad van Bulgarije.

Middeleeuwse schilderkunst               

Het oudste gebouw van de stad is de Sint-Joriskerk (4e eeuw). Ook de Kerk van Boyana is populair. Mede dankzij puntgave fresco’s uit 1259 staat Boyana op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In 89 scènes krijg je een goed beeld van de Oost-Europese middeleeuwse schilderkunst.

Het meest bekende gebouw van Sofia is de naar Alexander Nevski-kathedraal. Nevski was een Russische vorst die in de 13e eeuw strijd leverde met Duitse ridderorden. Een bezoek aan de Banya Bashi-moskee mag ook niet ontbreken. Deze is gebouwd ten tijde van de Ottomaanse overheersing (1576) en inmiddels een van de oudste moskeeën van Europa.

Ideale afsluiting            

Sofia is een stad in opkomst. Westerse prijzen zijn in aantocht, maar vooralsnog blijft het prijsniveau een stuk achter. Het uitgaansleven heeft geen inhaalslag nodig; dat is al goed ontwikkeld. Een bezoek aan een thermische of mineraalbron is de ideale afsluiting van een avondje stappen.

Benieuwd naar een sfeerimpressie van Sofia? Klik hier!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief