Vanuit Eindhoven naar Porto

Porto

Port, Porto, Proost!

Eerst een vissersstad, toen een handelscentrum maar tegenwoordig vooral een cultuurstad. Porto blijft zich ontwikkelen en biedt de bezoeker een brede waaier aan beleving: van werelderfgoed tot moderne kunst, van ‘Eiffeltoren’ tot klokkentoren en van schapenkaas tot port in overvloed… 

Gekleurde huizen

Het oude centrum van de stad wordt Ribeira genoemd en ligt op de noordoever van de rivier de Douro. Het is een wirwar van smalle straatjes en gekleurde huizen. Het hart van de wijk is Praça da Ribeira, een gezellig plein met terrassen en een kubus als opvallend. Dit was het stadscentrum ten tijde van de Portugese Gouden Eeuw, en dat heeft z’n culturele weerslag gehad: niet voor niets is dit gebied door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Eiffeltoren

Zoals de plaatsnaam al verraadt, komt de bekende portwijn uit Porto. Overal in de stad vind je proeflokalen waar je kennis kunt maken met deze zoete wijn. Port heeft een hoog alcoholpercentage (18-20%) en wordt vooral gedronken als aperitief of dessert. De meest bekende wijnhuizen liggen aan de zuidoever van de Douro in Vila Nova de Gaia. Om daar te komen steken we de Ponte Dom Luís I over. Deze stalen brug is ontworpen door een medewerker van Gustave Eiffel. De hand van de meester is zichtbaar in deze ‘liggende Eiffeltoren’.

Voor wie een panoramisch uitzicht wil, heeft Porto echter een passend alternatief: de klokkentoren van de barokke kerk Igreja dos Clérigos steekt met 75 meter hoog boven de stad uit. Er moeten 225 trappen beklommen worden, maar dan is het hoogste punt van Noord-Portugal bereikt.

Culinaire klassiekers

Na zo’n inspanning is het tijd voor ontspanning. De lokale keuken kent verschillende klassiekers, waarbij vis- en zeegerechten in deze havenstad sterk vertegenwoordigd zijn. Zoals bijvoorbeeld sardienen of in  zout gedroogde kabeljouw, geserveerd met gepureerde aardappelen. Uniek is de schapenkaas Queijo da Serra, gemaakt van de melk van geiten die grazen van specifieke wilde bergkruiden die alleen in deze regio voorkomen. Natuurlijk hoort daar een glas vinho verde (groene wijn), vinho maduro (volwassen wijn) of port bij. De ware liefhebber zoekt naar het label vintage port, want dat staat voor port van een excellent jaar. Proost!

Benieuwd naar een sfeerimpressie van Porto? Klik hier!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief