Vanuit Eindhoven naar Napels

Napels

Piazza’s & pizza’s

‘Eerst Napels zien en dan sterven’, zo omschrijven de Napolitanen hun stad. Ze hebben alle reden om trots te zijn, want Napels herbergt 3.000 jaar cultuurhistorie. Pleinen, kerken, kastelen en theaters zijn in deze sfeervolle havenstad alom vertegenwoordigd.  En voor de inwendige mens staat een oude bekende op het menu…    

Mysterieus bloed          

Ooit was Napels de hoofdstad van het koninkrijk Sicilië. Castel Nuovo herinnert nog aan die tijd.  Dit ‘Nieuwe Kasteel’ is inmiddels eeuwenoud maar oogt nog altijd indrukwekkend. De machtige muren bieden onderdak aan de Baronnenzaal waar ooit een machtsstrijd tussen de adel en de koning bloedig werd beslist.

Ook de Duomo kent een bloedig verleden. In deze kathedraal worden twee urnen bewaard met daarin het gestolde bloed van de heilige Januaris, die door de Romeinen werd onthoofd. Op het altaar staat een borstbeeld met daarin de schedel van de heilige. Twee maal per jaar worden de urnen naast het hoofd gehouden, waarna het gestolde bloed op mystieke wijze weer vloeibaar wordt. Een cruciaal moment, want volgens de legende betekent dit dat rampspoed voorlopig uitblijft...           

Prachtig Pompeii

Net buiten Napels vind je de wereldberoemde ruïnes van Pompeii. Deze Romeinse stad werd bij een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius bedolven onder een laag lava. Eeuwenlang bleef de stad onaangeraakt, waardoor deze bijzonder goed bewaard is gebleven. De stadsmuur, verschillende tempels, badhuizen, theaters en woonhuizen bieden ons een blik in een andere tijd.        Aansluitend is een bezoek aan het Museo Archeologico Nazionale de moeite waard. Hier maak je kennis met een grote collectie archeologische topstukken, maar ook met een animatie die laat zien hoe plotseling en destructief de Vesuvius toesloeg.        

Pizzatijd!

De Italiaanse keuken ontleent heel wat gerechten aan Napels. Met stip op nummer 1: pizza Margherita. In 1885 werd deze lekkernij met tomaat, mozzarella en basilicum voor het eerst gemaakt, ter ere van koningin Margareta van Savoye. De ingrediënten werden niet zomaar gekozen, want samen vormen ze de kleuren van de Italiaanse vlag. Naast pizza is Napels ook bekend vanwege de spaghetti, Italiaans ijs en espresso (mét suiker!). Alle reden dus om gezellig te gaan tafelen in een ristorante of trattoria.  Buon appetito!

Benieuwd naar een sfeerimpressie van Napels? Klik hier!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief