Vanuit Eindhoven naar Marseille

Marseille

Van beach tot basiliek

De zomers zijn warm en droog, maar platanen en palmbomen zorgen voor verkoeling. Met dank aan de mistral is de lucht strakblauw, net als de Middellandse Zee trouwens. Welkom in Marseille, hoofdstad van de zonnige Provence.

Grootse uitstraling

Het oog wordt er automatisch naartoe getrokken. De Notre Dame de la Garde is een indrukwekkend bouwwerk dat hoog boven de stad uitsteekt. Vanaf de top kijken Maria en kindje Jezus over Marseille uit. Italiaans marmer geeft de basiliek een grootse uitstraling. Voor de Marseillenaren is dit een vertrouwde, belangrijke plek.

De haven is de entree van de stad. Om deze te beschermen werden in de 17e eeuw de forten Saint-Jean en Saint-Nicolas gebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog was de haven toe aan een opknapbeurt. In de directe omgeving vind je de vuurtoren (Phare de Saint Marie) en het nationaal theater (Théâtre National de la Criée). Ook is het mogelijk per boot een excursie naar Chateau d’If te ondernemen. Dit fort werd gebouwd op een eilandje voor de kust, deed jarenlang dienst als gevangenis maar is nu enkel nog een toeristische trekpleister.

Happen & stappen

In het havenkwartier zitten veel bars en clubs met late sluitingstijden. Ook Cours Julien en Prado Beach zijn populaire uitgaansgebieden. Hét gerecht van Marseille is bouillabaisse. Het bestaat uit een combinatie van verschillende soorten gekookte vis, geserveerd met vissoep (kooknat) en croûtons. Oorspronkelijk was dit een maaltijd voor de armen waarin restpartijen vis werden verwerkt. Dat is nu bijna ondenkbaar, want de lokale chef-koks hebben bouillabaisse tot hun kroonjuweel gemaakt.

Benieuwd naar een sfeerimpressie van Marseille? Klik hier!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief