Vanuit Eindhoven naar Lourdes

Lourdes

De schoonheid van spiritualiteit

11 februari 1858 was de dag waarop alles anders werd. Op die dag verscheen Moeder Maria voor het eerst aan Bernadette Soubiros. Tot dan toe was Lourdes een klein gehucht, maar dat veranderde snel. Lourdes ontwikkelde zich al snel tot een populair bedevaartsoord. Jaarlijks maken 5 miljoen mensen hier hun opwachting. Ieder met z’n eigen dromen en wensen…

Genezend water

Volgens de overlevering verscheen Maria maar liefst 18 keer aan Bernadette. Dat gebeurde in de Grot van Massabielle, vanaf dat moment een plek van devotie. Na de Mariaverschijningen ontsprong hier een bron. Van dit ‘Lourdeswater’ wordt gezegd dat het een geneeskrachtige werking heeft. Gelovigen gebruiken het dan ook om van te drinken, maar ook zich mee te wassen of zelfs compleet in onder te dompelen.

Rondom de Grot van Massabielle is het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouwe gebouwd. Er staan 3 basilieken, verschillende kappellen, heiligenbeelden, een Grote en Kleine Kruisweg en er zijn verblijfsaccommodaties voor zieke pelgrims.

Fenomenaal uitzicht

In Lourdes zelf worden het ouderlijk huis en de geboorteplek van Bernadette druk bezocht. Voor een totaaloverzicht biedt een uitstapje naar Le Pic du Jer uitkomst. Deze berg is 950 meter hoog en herkenbaar aan een groot kruis. Met de kabelbaan sta je zo boven en dat is de moeite waard: het 360o uitzicht is fenomenaal.

Sacrale sfeer

Waar publiek is, is ook commercie. Dat is in Lourdes niet anders: in de vele winkels zijn volop heiligenbeelden, rozenkransen, bidprentjes, kaarsen, pelgrimsinsignes en andere devotionalia te koop. Die vinden gretig aftrek, want de Lourdesgangers voelen zich verbonden met deze bijzondere plek. Ook de niet-gelovigen ervaren dat: er hangt een vredige, bijna sacrale sfeer. Een oase van rust in een jachtige wereld.

Benieuwd naar een sfeerimpressie van Lourdes? Klik hier!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief