Vanuit Eindhoven naar Lissabon

Lissabon

Het levenslied van Lissabon

Volgens een eeuwenoude mythe werd Lissabon gesticht door de held Odysseus, toen die na 10 jaar omzwervingen eindelijk op weg was naar huis. Zo’n historische gebeurtenis vraagt om een passend lied. Gelukkig hebben de Portugezen daar de juiste oplossing voor…

Melancholisch

De Portugese hoofdstad (Lisboa in het Portugees) ligt aan de rivier de Taag, vlakbij de Atlantische Oceaan. De stad bestaat uit een aantal wijken met als centrum de Baixa Pombalina (benedenstad). Hier vind je de gezellige pleinen Rossio en Praça dos Restauradores.

De Moorse wijk Alfama ligt oostelijk van het centrum. Smalle straatjes en nog smallere steegjes scheppen een welhaast middeleeuws sfeertje. Dat wordt versterkt door de vele restaurants waar fado gespeeld wordt. Fado is het traditionele Portugese levenslied. De beslommeringen des levens worden hierin verwerkt, dus het is altijd doordrenkt met emoties. Vaak melancholisch en weemoedig, maar soms ook vrolijk en enthousiast.

Werelderfgoed

In de wijk Santa Maria de Belém maak je kennis met 2 pronkstukken van de stad: de Torre de Belém en het Mosteiro dos Jerónimos. De eerste is een militaire verdedigingstoren uit de 16e eeuw, de tweede het laatgotische Hiëronymietenklooster, een architectonisch meesterwerk waar nationale held Vasco da Gama begraven ligt.

Volg je oren

Het nachtleven speelt zich voornamelijk af in de Bairro Alto (bovenstad). Ook hier zijn veel fadohuizen, je hoeft slechts je oren te volgen. Daarnaast zijn er een aantal jazzclubs en worden er geregeld gratis openluchtconcerten georganiseerd. Dus trek eropuit, ervaar het Portugese levensritme en ontdek je eigen fado.

Benieuwd naar een sfeerimpressie van Lissabon? Klik hier!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief