Vanuit Eindhoven naar Kreta

Kreta

Gewoon genieten

Ooit stonden er grootse paleizen. Daarna werd Kreta een zeemacht. Inmiddels is het eiland tot rust gekomen. Het strand, de zon en Griekse salades mét verse olijven, daar gaat het om. Kreta is… gewoon genieten.

Olijven

Van alle Griekse eilanden is Kreta het grootste. Het ligt centraal in de Middellandse Zee en heeft daarom altijd als handelscentrum gefungeerd. In de 15e en 16e eeuw was Kreta een krachtige zeemacht met een hoog ontwikkelingsniveau. Tegenwoordig draait de economie op toerisme en landbouw, met als belangrijkste producten olijven, olijfolie en druiven.

De meeste toeristen verblijven in het noordenoosten van het eiland, in plaatsen als Heraklion, Malia en Agios Nikolaos. Vanwege de vele uitgaansgelegenheden is bij jongeren met name Chersonissos populair. Het zuiden van het eiland is minder in trek en dus beter geschikt voor wie het niet zo heeft op massatoerisme.

De eerste stad

Even ten zuiden van Heraklion liggen de ruïnes van Knossos, wat ooit het machtige paleis van koning Minos was. Zo’n 4.000 jaar geleden was dit de eerste stad van Griekenland en van Europa. In de Minoïsche tijd kwam Kreta tot grote bloei. De reconstructies laten zien hoe het leven in dit paleis georganiseerd was.

Op andere wijze maar net zo indrukwekkend is de Samariakloof, een smalle bergpas van 16 kilometer lang. De bergwanden torenen boven het pad uit, tot wel 500 meter hoog. Op sommige plekken raken de wanden elkaar bijna en dan voel je je heel klein. Opgaan in de robuuste kracht van de bergen en de zee, dat is typisch Kreta.

Benieuwd naar een sfeerimpressie van Kreta? Klik hier!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief