Vanuit Eindhoven naar Istanbul

Istanbul

‘Als de wereld slechts één enkele staat was, zou Istanbul de hoofdstad zijn’ (Napoleon Bonaparte)

Letterlijk op de grens van Azië en Europa, ligt een bijzondere stad. Ooit de trotse hoofdstad van het Byzantijnse Rijk, tegenwoordig een moderne metropool met 13 miljoen inwoners. In Istanbul gaan Oost en West hand in hand. Eigenlijk kun je dat niet uitleggen: je moet het zelf meemaken.

Honderden moskeeën

Over de bezienswaardigheden van Istanbul kun je boeken vol schrijven. Er zijn vele paleizen, kastelen, poorten, musea, kerken, synagogen en  monumenten. Daarnaast zijn er honderden moskeeën, waarvan de Süleymaniye-moskee en de Sultan Ahmetmoskee (Blauwe Moskee) de bekendste zijn. De laatste is overigens niet blauw van buiten (zoals velen denken), maar van binnen: 20.000 handgeschilderde tegeltjes kleuren het interieur.

Ook de Kapalıçarşı (Grote Bazaar) geniet wereldfaam. Deze enorme overdekte markt bestaat uit rond de 60 straten en 1.200 winkels die vooral sieraden, aardewerk, tapijten en specerijen verkopen.

Romantisch

Wie wil wegdromen in de sfeer van Duizend-en-één-nacht, moet zeker een bezoek brengen aan het Topkapipaleis en het Dolmabahçepaleis. Ook een romantische boottocht over de Bosporus naar de Prinseneilanden is dan een goed idee. Auto’s zijn daar niet toegestaan en dat creëert een straatbeeld met paarden, koetsen en fietsen.

Uitgaan

Tot slot het nachtleven: dat is in wereldstad Istanbul goed ontwikkeld en speelt zich op verschillende, soms wisselende plekken af. Luxe clubs vind je over het algemeen op dakterrassen bovenin flats, waar een fenomenaal uitzicht is gegarandeerd. Met een wat kleinere beurs kun je in de straten İstiklal Caddesi en Reassürans Pasajı ook prima terecht. In de zomer worden er aan de kust doorlopend feesten georganiseerd.

 

Benieuwd naar een sfeerimpressie van Instanbul? Klik hier!

In Turkije ben je verplicht een eVisum aan te schaffen. Lees meer.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief