Vanuit Eindhoven naar Dublin

Dublin

Van Patrick tot pint

Dublin is modern en multicultureel, maar bovenal écht Iers. De Ieren zijn een zelfbewust volk, trots op hun identiteit. Trakteer ze op een Guinness en ze vertellen je met plezier hoe diep de liefde voor hun land gaat.

St. Patrick

De hoofdstad van Ierland is echt een stad van deze tijd, maar staat ook vol met monumentale gebouwen en kunstwerken. Dublin Castle bijvoorbeeld, werd gebouwd in 1204 maar ademt nog altijd een middeleeuwse sfeer. Of St. Patrick’s Cathedral, vernoemd naar de beschermheilige van het land. De kathedraal staat op de plek bij een bron waar St. Patrick in de 5e eeuw vele Ieren bekeerde. Ieder jaar op 17 maart kleden de Ieren – waar ook ter wereld – zich in het groen en vieren uitbundig feest.

Helden

De Ieren houden hun helden in ere. De schrijvers James Joyce en Oscar Wilde hebben in Dublin een beeld gekregen, evenals vakbondsleider Jacobus Larkin, zanger Phil Lynott (Thin Lizzy) en voormalig burgemeester Daniel O’Connell. Aan de laatste heeft de hoofdstraat ook haar naam te danken. Wie op O’Connell Street loopt, moet niet vergeten een blik te werpen op het General Post Office. In 1916 was dit het hoofdkwartier van de Paasopstand waarbij de republiek Ierland werd uitgeroepen. Een andere blikvanger is de Spire of Dublin, ook bekend als Monument of Light. Een kunstwerk met een hoogte van 120 meter, bedoeld als eerbetoon aan het nieuwe millennium.

Heel veel pubs

Bij een trip naar Dublin hoort een bezoek aan Temple Bar, een wijk in het centrum. Het stratenpatroon is middeleeuws en dat geeft een eigen uitstraling. Hier vind je het Iers Filminstituut en verschillende kunstexposities, maar vooral heel veel Ierse pubs. Natuurlijk is het beroemde Guinness bier in alle denkbare soorten verkrijgbaar. Dit bier kent z’n oorsprong in Dublin bij St. James' Gate brewery. Voor de liefhebbers: er worden rondleidingen door de brouwerij georganiseerd.

 

Benieuwd naar een sfeerimpressie van Dublin? Klik hier!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief