Vanuit Eindhoven naar Brno

Brno

Welkom in het ‘land van wijn en zon’

Historisch interessant én modernistisch. Grote winkelketens en kleine boetiekjes. Een prima eindbestemming, maar ook een goede uitvalsbasis voor natuurtochten in de omgeving. Brno heeft meer te bieden dan je op het oog zou denken…

Monumentale sporen

De Tsjechische stad Brno ligt in de regio Moravië en heeft bijna 400.000 inwoners. De acht eeuwen lange stadsgeschiedenis heeft een bewogen karakter. Dat  heeft vele monumentale sporen nagelaten. Het Stará radnice (Oude stadhuis),  Mahenovo divadlo (Oude theater) en Náměstí svobody (Vrijheidsplein) springen in het oog, maar dat geldt zeker ook voor de Špílberk (Spielberg). Deze burcht heeft lange tijd dienst gedaan als gevangenis, tot aan de Tweede Wereldoorlog toe. Pas daarna werd het gebouw definitief ontmanteld en omgebouwd tot een museum, gewijd aan de geschiedenis van Oostenrijk, Tsjechië en Brno.
In 1930 werd de basis gelegd voor het hedendaagse stadsgezicht: de Duitse architect Ludwig Mies von der Rohe ontwierp toen de beroemde villa Tugendhat. Een functioneel en typisch modernistisch gebouw dat nog altijd eigentijds oogt, internationaal erkend als UNESCO werelderfgoed.

Uitvalsbasis

Brno is ook een handige uitvalsbasis voor natuurtochten in de omgeving. Ten noorden ligt de Moravische Karst, dat bekend staat om grillige kloven en ondergrondse grotten.  Wie durft, kan een in deze grotten een boottocht maken. Onder de grond en dus afgesloten van de buitenwereld is dit een bijzondere ervaring.
Ten zuiden van Brno voeren bossen en wijngaarden de boventoon. Er is dan ook een ruimschoots gelegenheid tot wandelen en fietsen, afgewisseld met een bezoek aan een van de vele wijnlokalen. Zuid-Moravië is het warmste gedeelte van Tsjechië. Er zijn verschillende kastelen, kloosters en vele duizenden wijnkelders. Ja, dit is waarlijk ‘het land van wijn en zon’.

 

Benieuwd naar een sfeerimpressie van Brno? Klik hier!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief