Vanuit Eindhoven naar Bordeaux

Bordeaux

De schone slaapster

Ooit een machtig handelsimperium, later een grauwe industriestad, maar tegenwoordig een lust voor het oog. Het lelijk eendje is een zelfbewuste zwaan geworden. Ontspannen leven in een prachtige entourage, dat is Bordeaux ten voeten uit. Maak kennis met ‘La belle endormie’, beter bekend als ‘de schone slaapster’.

Adembenemend uitzicht

Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk aan de oevers van de rivier de Garonne. De stad kwam tot bloei in de 18e eeuw en dankt haar weelderige architectuur aan deze ‘Gouden Eeuw’. Later bepaalden sfeerloze fabrieken het aangezicht, maar eind 20e eeuw werd de stad grondig aangepakt. Niet zonder resultaat: het centrum werd in 2007 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.
Deel van dat werelderfgoed is de katholieke kathedraal van Saint-André, ingewijd in 1096 en daarmee de oudste kerk van de stad. Het is overigens niet de hoogste kerk, want dat is de basiliek Saint-Michel met een klokkentoren van maar liefst 114 meter. De klim naar boven kost wat energie, maar adembenemend uitzicht is dan wel gegarandeerd.
Wie na een dag cultuur snuiven behoefte heeft aan rust, kan terecht op Les Quais (de kades). Aan de oevers van de Garonne stonden ooit grauwe fabrieken, maar die hebben plaatsgemaakt voor ruime wandelpromenades. De wederopstanding van Bordeaux laat zich er duidelijk gelden: hier gaat het leven een tikje langzamer.

Wijnhoofdstad

Wie ‘Bordeaux’ zegt, zegt ‘wijn’. De stad telt maar liefst 14.000 wijnproducenten en 117.514 hectare aan wijngaarden. Jaarlijks vinden 7 miljard flessen hun weg naar wijnliefhebbers. In deze ‘wereldhoofdstad van wijn’ is het niet verwonderlijk dat de lokale keuken – letterlijk en figuurlijk – gekleurd wordt door het gebruik van bordeauxwijn.
Bordeaux ligt vlakbij zee en ook dat heeft invloed; met name stokvis en oesters zijn populair. Vleesliefhebbers kiezen voor ‘entrecôte à la bordelaise’, natuurlijk geflankeerd door een zware rode wijnsaus. De meest bijzondere specialiteit zijn de canelés, kleine knapperige gebakjes met een luchtige binnenzijde. Ze moeten direct worden geconsumeerd en zijn dus niet geschikt voor de export. Echt een lokale lekkernij, alleen te verkrijgen bij de betere bakker. Ze kunnen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat worden geconsumeerd bij iedere denkbare drank. Alle reden dus om de calorieën te vergeten en op culinaire expeditie te gaan.

Benieuwd naar een sfeerimpressie van Bordeaux? Klik hier!