Vanuit Eindhoven naar Bologna

Bologna

De vette geleerde

Een groots intellectueel verleden, een relaxte sfeer en een rijk cultureel aanbod dat onder pauselijke invloed tot stand is gekomen: Bologna is een echte ‘must-do’ bestemming…

Fenomenaal uitzicht

Bologna ligt in het noorden van Italië en telt bijna 400.000 inwoners. In 2000 werd Bologna uitgeroepen tot ‘culturele hoofdstad van Europa’. Een begrijpelijke keus, want de stad ademt geschiedenis uit alle poriën. De oude stadsmuren omarmen een centrum van oude, brede straten, ruime piazza’s en hoge torens. Met name de Torre degli Asinelli is een ware eyecatcher: deze toren is maar liefst 97 meter hoog en kan beklommen worden voor een fenomenaal uitzicht over de stad.   

Pauselijke interventie               

Een goed vertrekpunt voor een stadswandeling is Piazza Maggiore. Hier maak je kennis met het stadhuis, Museum Morandi en de imposante San Petronio.  Volgens de bouwplannen zou deze kerk groter worden dan de Romeinse Sint-Pieter, maar dat vond de paus toch niet zo’n goed idee. 

Het plein loopt over in Piazza del Nuttono, bekend vanwege de fontein met een beeld van de Griekse zeegod Neptunus. ‘Il Gigante’ werd in de 16e eeuw ontworpen en ook toen had de paus invloed. Het oorspronkelijk ontwerp werd op aandringen van de kerkvader aanzienlijk gewijzigd.

Studentenstad

Maar liefst één op de vier inwoners van Bologna is student; het is dus een gezellige studentstad. Dat is al van oudsher zo, want in Bologna is de oudste actieve universiteit ter wereld gevestigd. De Università di Bologna ging al in het jaar 1088 van start. De stad dankt er de bijnaam La Dotta – ‘de geleerde’ – aan. Het bruisend hart van de studentenwijk is de Via Zamboni, waar het ’s avonds goed toeven is.

Pasta

Wie het ware Bologna wil beleven, kan niet om een bordje pasta heen. Bologna wordt geroemd vanwege de vele smakelijke pasta’s die hier ter tafel komen. Altijd lekker, maar zonder uitzondering goedgevuld met ingrediënten als room, boter en spek. De stad ontleent hier de weinig subtiele bijnaam La Grassa aan, ofwel ‘de vette’. Het moge duidelijk zijn: culturele en gastronomische ontwikkeling gaan in Bologna hand in hand.

Benieuwd naar een sfeerimpressie van Bologna? Klik hier!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief