Vanuit Eindhoven naar Alghero (Sardinië)

Alghero (Sardinië)

Lokale lekkernijen in Catalaans Italië

De zee kleurt er turquoise, het strand parelwit. Ruige kliffen en zanderige baaitjes gaan over in de groene, heuvelachtige binnenlanden. Rozemarijn, mirte en wilde tijm groeien overal en verspreiden een heerlijke geur. Sardinië heeft heel wat te bieden…

Vreemde mogendheden

Vanwege de strategische ligging werd Sardinië in de loop der eeuwen veelvuldig bezocht door vreemde mogendheden. Feniciërs, Carthagers, Romeinen, Vandalen en Byzantijnen  vestigden zich er, waarna het in de 12e eeuw de beurt was aan kolonisten uit Valencia en Barcelona. Zij waren het die de stad Alghero stichtten. Hun invloed is op tal van manieren nog altijd zichtbaar, bijvoorbeeld in de taal: in deze Italiaanse stad spreken de mensen Catalaans.

Smalle steegjes

Met dank aan het militaire verleden van de stad, beschikt Alghero over imposante stadsmuren, die anno 2012 uitnodigen tot lekker slenteren en genieten. In het centrum dwaal je door smalle steegjes, met elkaar verbonden via sfeervolle pleintjes. Een bezoek aan de Duomo – de kathedraal van Santa Maria – is een must: de buitenzijde oogt ‘Pisaans’, terwijl het interieur in fraai barok is uitgevoerd. Let ook even op de straatnamen, want die verraden de herkomst van Algehero. Iedere straat heeft zowel een Italiaanse als een Catalaanse naam. Opmerkelijk genoeg hebben die namen vaak niets met elkaar te maken.

Schapenkaas

Wie van verse vis houdt, komt hier helemaal aan z’n trekken. Rivierkreeft is een plaatselijke lekkernij, maar ook de cucina pastorale (herderskeuken) biedt voor ieder wat wils. In veel gerechten worden lokale ingrediënten gebruikt, zoals salami, pecorino (schapenkaas) en gattò (honing).  Geflankeerd door een krachtige Sardeense wijn is het aangenaam tafelen.

Eigen karakter

Alghero heeft een heel eigen karakter: je hoort het aan de taal, je ziet het aan de monumenten en je proeft het in de keuken. Alle reden dus om dat zelf te ervaren.

Benieuwd naar een sfeerimpressie van Alghero? Klik hier!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief