Vanuit Eindhoven naar Alanya

Alanya

Toevluchtsoord voor geliefden en piraten

Al vanaf de vroegste geschiedenis hangt de romantiek er in de lucht. De Egyptische schone Cleopatra liet hier de zee haar vorstelijke voetjes verwennen, en dat voorbeeld wordt nog altijd gevolgd. Maar ook minder fraaie figuren voelden zich ooit in Alanya thuis…

Visuele traktatie

Alanya is een populaire badplaats aan de Turkse Rivièra, ten oosten van Side. Kenmerkend voor deze middelgrote stad is een imposante, 250 meter hoge rots. Bovenop de rots staat een oude burcht uit de 13e eeuw, vanwaar zich een indrukwekkend panorama voltrekt: de zee, de haven, het Ooststrand en het Cleopatrastrand vormen samen een visuele traktatie. Het Cleopatrastrand is natuurlijk vernoemd naar de verleidelijke Egyptische koningin, die hier tijdens de huwelijksreis dagelijks haar voeten baadde. Haar Romeinse geliefde Marcus Antonius besloot vervolgens om haar het strand te schenken.

Wie durft?

Nog altijd trekt het strand geliefden, maar dat geldt ook voor de befaamde Liefdesgrot. Deze grot loopt bijna 400 meter door de bergen, ademt een sfeer van intimiteit en eindigt bijna 10 meter boven zeeniveau. Wie durft, springt ineens het koele water in…
Ook de Piratengrot is een bezoekje waard. Vanwege de nauwe doorgangen konden grote schepen hier niet komen en werd de grot een populaire schuilplaats onder piraten.  In de winter is het er relatief warm, in de zomer koel. Werp ook een blik op de vele bijzondere druipstenen die zich hier tonen.

Smaakvariatie

Alanya heeft een typisch mediterraan klimaat. Het is er bijna altijd lekker weer, ook omdat het omringende Taurusgebergte de wind tegenhoudt. Dat zorgt voor prettige omstandigheden voor mens en milieu, met als gevolg dat er een grote variatie aan gewassen voorkomt: citroenen, bananen, sinaasappels, ananassen, guaves, papaja’s, dadels en koffie. Die variatie zie je terug in de lokale horeca: er is voor iedere smaak wat wils. Dus verras je geliefde, reis naar Alanya en treedt in de voetsporen van Cleopatra.

Benieuwd naar een sfeerimpressie van Alanya? Klik hier!
 

In Turkije ben je verplicht een eVisum aan te schaffen. Lees meer.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief