Vanuit Eindhoven naar Agadir

Agadir

Zonrijk, strandrijk, visrijk

Groots, groter, Agadir. Dit is duidelijk de meest toonaangevende badplaats van Marokko. De baai behoort tot de mooiste ter wereld, het strand is maar liefst 10 kilometer lang en er zijn ontelbaar veel terrasjes, restaurants, cafés en winkels. En, niet onbelangrijk: de zon schijnt hier meer dan 300 dagen per jaar.

Hollandse invloed

De naam Agadir verwijst naar de oude kasba: de vestingwerken die de stad in de 16e eeuw moesten beschermen tegen de Portugezen. Twee eeuwen later werden versterkingen aangebracht, onder invloed van Hollandse kooplui. Die invloed is nog altijd zichtbaar in een opschrift bij de entree van de kasba: ‘Vreest God ende Eert den kooning – 1746.’ In 1960 werd de stad verwoest door een aardbeving, maar de muren van de kasba werden een stukje verderop in oude glorie hersteld.

Vernieuwing

De boulevards zijn breed, lang en gezellig. Er zijn luxe privé resorts, maar de zon schijnt net zo hard op Sunset Beach of Palm Beach. De historische binnenstad is helaas niet meer. Ten prooi gevallen aan de aardbeving, maar dit heeft wél vernieuwing gebracht. Iets ten zuiden van het stadscentrum heeft de Italiaanse architect Coco Polizzi een nieuwe medina gebouwd. Modern maar geïnspireerd op tradities. Een verzameling handwerkplaatsen waar schoenen, beelden en kleding ter plekke worden gemaakt.

Verser dan vers

Een badplaats met de allure van Agadir herbergt natuurlijk een breed aanbod horecagelegenheden. In veel clubs en restaurants wordt alcohol geschonken, in tegenstelling tot veel andere Marokkaanse steden. Wat betreft het eten: ga voor vis, want die is hier verser dan vers. Sluit de maaltijd af met een waterpijp in een van de vele shisha bars. Dat is nou Marokkaans genieten…

Benieuwd naar een sfeerimpressie van Agadir? Klik hier!